Gymnasieminister Anna Ekström (S) halverar antalet nationella prov på gymnasiet. Det är att gå åt helt fel håll.Gymnasieminister Anna Ekström (S) halverar antalet nationella prov på gymnasiet. Det är att gå åt helt fel håll.
Gymnasieminister Anna Ekström (S) halverar antalet nationella prov på gymnasiet. Det är att gå åt helt fel håll.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: PER MAGNUS PERSSON / EXPFoto: PER MAGNUS PERSSON / EXP
 Foto: PER MAGNUS PERSSON / EXP

Nationella prov måste få större vikt för betygen

Publicerad

De nationella proven kan motverka orättvisa glädjebetyg och påtryckningar mot lärare.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen tvingades regeringen dra tillbaka ett förslag som tveklöst skulle ha sänkt nivån på den högre utbildningen i Sverige ytterligare. Enligt  förslaget skulle lärosätena inte längre bara sträva efter en breddad rekrytering, utan också se till att alla klarar sina studier. 

Det fick varken kosta tid eller pengar - studenterna skulle bara skyfflas igenom, således.

Förslaget fimpades, som sagt. Men regeringen Löfven förnekar sig inte. Nu riktas ett slag mot kvalitetssäkringen och rättvisan på gymnasiet:

Hälften av de nationella proven på gymnasiet ska bort. Sex prov ska bli tre. Gymnasieminister Anna Ekström (S) förklarar draget med att lärarnas arbetsbörda måste lättas och att man har "fått signaler" om att proven stressar eleverna.

Det är usla argument. Lärarnas arbetsbörda kan lättas på andra sätt och föreställningen att tonåringar måste fredas från stress i samband med kunskapskontroller är befängd. Nästa steg är högskolan - ska de slippa stress där också? 

Nationella prov behövs som styråra

De nationella proven, NP, behövs som styråra i ett skolsystem där det vimlar av krafter som motverkar rättvisa, likvärdiga betyg. Skolor slåss om eleverna och deras skolpeng och höga betyg fungerar briljant som lockvara. De målrelaterade betygen, som innebär att alla i princip kan få A i allt, innebär att alla normalkurvor har kastats överbord. 

Det är ett skolsystem som gjort för betygsinflation. Det är också ett system som gjort för utpressning mot lärare som vill sätta rättvisa betyg. Sju av tio lärare har utsatts för påtryckningar från föräldrar om undervisning, läxor och betyg, enligt Lärarnas riksförbund. Det händer även att skolledningar försöker få enskilda lärare att "spela boll". 

Isak Skogstad, lärare och skoldebattör, skriver på Twitter: "Att ta bort nationella prov för att minska stressen är pyramidalt korkat. I tider då vi lärare ständigt blir ifrågasatta och många elever tror att de kan snacka sig till bra betyg är NP en trygghet."

När lärarna känner sig otrygga, vad gör de då? De dokumenterar mera, för att ha ammunition mot påtryckningar. En avsaknad av nationella prov kan alltså leda till en tyngre börda, praktiskt och - inte minst - psykologiskt.

Nationella prov bör rättas externt

Jan Björklund är rättmätigt kritisk mot regeringen, men skolforskaren Jonas Vlachos påminner om L-ledarens egna synder. Björklund införde exempelvis inte extern rättning av NP och skolor fick fortsätta att sätta vilka betyg de ville, oavsett NP-resultat.

De nationella proven måste få större vikt i skolan, inte mindre. För att undvika det hårresande fusket bör proven självklart genomföras samtidigt överallt och därefter rättas externt. Resultaten bör dessutom bli normerande på skolnivå: en skola får helt enkelt inte ha ett betygssnitt som avviker väsentligt från NP-snittet. 

Så skulle likvärdigheten öka, liksom oddsen för att de som har de bästa förutsättningarna, och har jobbat hårdast i gymnasiet, också kommer in på de mest krävande högre utbildningarna. 

Läs också:

Bestraffa skolor som delar ut glädjebetyg

Lärarnas fusk med proven måste stoppas 

Jämlikhet enligt S: alla får en usel utbildning

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag