Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

När vänstern vandaliserar är det tydligen helt okej

Jonas Sjöstedt måste ta avstånd ifrån Ung Vänsters försök att sabotera andra partiers valrörelser. Foto: Hossein Salmanzadeh
Christian Sonesson leder Moderaterna i Staffanstorp där Ung Vänster vandaliserat valaffischer Foto: PRESSBILD / STAFFANSTORP KOMMUN
Ung Vänster i Göteborg och Bohuslän uppmanar på Facebook sina medlemmar att störa ut SD:s valmöte. Foto: Facebook / Facebook

Ung Vänster har vandaliserat M-valaffischer i Staffanstorp, och planerar att störa ut SD:s valmöte i Göteborg. Varför tar inte Vänsterpartiet avstånd från ungdomsförbundets odemokratiska metoder?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under tisdagseftermiddagen fick Moderaterna i Staffanstorp flera av sina valaffischer nerrivna. Enligt en lokal moderat ska Ung vänster ligga bakom vandaliseringen. Sammantaget handlar det om ett tjugotal affischer som vandaliserats, på flera olika platser i kommunen. 

Ordföranden för Ung Vänster Skåne, Ylva Aspelin, säger till Kvällsposten att hon inte känner till händelsen, men tycker att "det faktiskt är bra att folk reagerar mot det som står på Moderaternas affischer".

Det är ett intressant ordval. "Reagera" hade de kunnat göra genom att skriva en insändare, eller stanna vid valstugan och diskutera med de lokala moderaterna. Att ta ned affischer är någonting annat. Då vill man inte diskutera ett budskap man inte håller med om – man vill tysta det. 

Ung Vänsters auktoritära ådra går långt tillbaka

Tyvärr är det inte förvånande att just Ung Vänster visar prov på denna auktoritära inställning. I Göteborg planerar lokalföreningen att sabotera ett valmöte med Jimmie Åkesson (SD). Målet? "Att störa SD:s torgmöte så mycket det går". "Ta med dina polare, eventuella megafoner och din kampvilja. Let's crash this party!", skriver Ung Vänster på Facebook.

De tycks ha dålig fantasi, vänsterkidsen. Ung Vänster genomförde en likadan aktion i förra valrörelsen – även då mot SD, även då i Göteborg, även då uppmanades medlemmarna att ta med megafoner för att "crash this party!". Den gången slutade det med att Åkesson inte kunde hålla sitt valtal.

Varför tar Vänsterpartiet inte avstånd från odemokratiska krafter?

Den stora skillnaden mot valrörelsen 2014 är inte att Ung Vänster vandaliserar och saboterar för andra partier, utan att Vänsterpartiets ledning inte vill ta avstånd ifrån det. Det är inte bara på högerkanten som extremerna radikaliseras.

Att hålla rent mot odemokratiska krafter borde vara en självklarhet för ett riksdagsparti. Jonas Sjöstedt har klarat det förr: "Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt", sa Vänsterpartiledaren för fyra år sedan. 

Men nu väljer Vänsterpartiets ledning hellre att åla än att pudla.

"Vi är inte samma organisation så de får svara för sig", hälsar Jonas Sjöstedts pressekreterare Jessica Nordh

Det tycks vara en talepunkt som partiet skickat ut, för nästan ordagrant lika svarade Vänsterpartiet i Göteborg: "Vår hållning att de är en fristående organisation som tar sina beslut. Vi uttalar oss inte om det."

Sämre argument får man leta efter. Jonas Sjöstedt har bevisligen inga problem att fördöma andra partier – trots att de är från vänstern fristående organisationer. Dessutom mer fristående än Ung Vänster, som uppger att 35 procent av förbundets intäkter kommer från just Vänsterpartiet.

Frågan gäller grundläggande, demokratiska principer. Att man tillhör den (själv)goda vänstern ger ingen rätt att tysta meningsmotståndare. Hur står det till med de demokratiska reflexerna, Jonas Sjöstedt?

 

Läs också: Stäng av Sjöstedts sedelpress för gott 

Fotnot: I klippet ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, där Ann-Sofie Hermansson (S) och Nalin Pekgul gästar programmet för att prata om hedersvåld.

FOTNOT: Efter att Expressens ledare publicerades på nätet kommenterade Sjöstedt Ung Vänsters agerande. ”Det alltid fel att plocka ned andra partiers valaffischer”, sa han bland annat.