Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

När S krisar kommer de gamla fulknepen fram

Stefan Löfven hade behövt dominera gårkvällens partiledardebatt, men han gjorde ännu en blek insats. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas desperation i valrörelsen blir alltmer påtaglig. Då kommer fulknepen fram.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det vill sig inte för Socialdemokraterna detta valår. Våren dominerades av migration och gängkriminalitet, och opinionssiffrorna föll till historiskt låga nivåer. Inte blev det bättre av att Stefan Löfven misslyckades fullkomligt i Agenda-debatten i maj när han började prata om LAS i en diskussion om sexualbrott.

Sedan kom en sommar med skogsbränder liksom nya bakläxor för den så kallade gymnasieamnestin för ensamkommande. Natten till tisdagen, då valrörelsens första partiledardebatt gick av stapeln i Expressen TV, brann ett hundratal bilar upp.

Verkligheten fogar sig inte efter Socialdemokraternas kampanjstrategi. Frustrationen börjar bli alltmer uppenbar.

Löfven gav ett blekt intryck i partiledardebatten

Löfven hade därför behövt dominera gårkvällens partiledardebatt. Det gjorde han inte, inte ens i den del av debatten som handlade om vården. I stället gav statsministern ett blekt intryck. Det mest minnesvärda för många tittare blev antagligen replikväxlingen med Ebba Busch Thor om industrin, där KD-ledaren triumferade retoriskt.

Löfven försökte gång på gång vrida debatten till att handla om det som S vill att valet ska handla om: välfärd mot skattesänkningar. Men det lät mest som ett slitet manus från förr. 

I takt med att desperationen växer inom S blir det dåliga humöret alltmer påtaligt och de gamla härskarteknikerna dammas av. En favorit är att skriva om historien. Socialdemokraterna beskrivs som det enda ansvarstagande partiet medan de borgerliga gång på gång har kört Sverige i botten. Flyktingkaoset hösten 2015 skylls exempelvis uteslutande på alliansen liksom den ekonomiska krisen i början av 90-talet.

När S sänker skatten är det ansvarsfullt

En annan härskarteknik går ut på att offensivt kräva svar av andra partier medan Socialdemokraterna själva vägrar att lämna besked. När S får frågor om regeringsbildningen efter valet hänvisar Löfven till valresultatet och fnyser åt "vem-tar-vem"-resonemang. I nästa andetag kräver han besked av allianspartierna hur de har tänkt att agera i olika scenarior. Det har väljarna rätt att veta i god tid före valet, heter det.

I samma anda är det rätt när S föreslår en viss politik, men ansvarslöst när andra partier gör det. Socialdemokraterna slår sig exempelvis för bröstet för sina stora skattesänkningar för pensionärerna. Men borgerliga skattesänkningar är som bekant ett hot mot välfärden.

S uppträder alltmer som dåliga förlorare

Ytterligare ett fulknep är att medvetet ge en missvisande bild av motståndarnas politik. Typexemplet är alliansens förslag om inträdesjobb. Ingen som har redan har ett jobb skulle drabbas av sänkt lön; ändå är det just den hotbilden som målas upp från vänsterhåll.

Det var befriande när Ulf Kristersson ilsknade till i partiledardebatten efter att anklagelsen ännu en gång hade slungats ut.

Det är kanske för mycket att hoppas på ett vuxet samtal i valrörelsetider. Men Socialdemokraterna uppträder alltmer som dåliga förlorare.

 

Läs också: De rödgröna kollapsar, men alla pratar om alliansgrälet 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!