Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När kastar regeringen ut islamisterna ur skolan?

Vetenskapsskolan i Kortedala utanför Göteborg har flera kopplingar till radikala, våldsbejakande islamister. Skolans vd har Säpo tagit i förvar av hänsyn till rikets säkerhet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fyra återvändare från kriget i Syrien – varav tre med kopplingar till IS – fick jobb på Vetenskapsskolan efter sin hemkomst.
Foto: GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX / GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX REX FEATURES

Flera IS-återvändare har fått jobb på samma friskola – vars vd Säpo har tagits i förvar av säkerhetsskäl. Hur långt ska det behöva gå innan regeringen skärper reglerna för friskolorna?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att friskolan Vetenskapsskolan, med verksamhet i Göteborg, Gävle och Halmstad, leds av radikala islamister har varit känt sedan länge. Nu har Expressen och Doku kunnat avslöja att inte mindre än fyra IS-återvändare har fått jobb på Vetenskapsskolan. Skolans rektor, Sven-Erik Berg, verkar dock inte orolig: ”Alla som jobbar här ställer upp på vår värdegrund, sa han till reportrarna.

Vilken värdegrund då, undrar man?

Officiellt är skolorna konfessionsfria, men gång på gång slår Skolinspektionen ned på att religiösa inslag förekommer. Redan 2012 fick skolan kritik för att lågstadieelever undervisades i religion – i strid med läroplanen – och då enbart i ”islam, bön och arabiska”. Senare inspektioner visade att flickorna fick sitta längst bak i klassrummet under vissa lektioner, och att sexualundervisningen, av kulturella hänsyn, var obefintlig.

”Allah gör att blommorna blommar”

Skolan hävdade att bristerna hade åtgärdats, men så sent som för ett år sedan gjorde Skolinspektionen samma upptäckt igen: Förskoleklassen hade bönestund på lektionstid. Inför skolavslutningen hade eleverna fått lära sig en ny version av Idas sommarvisa, där refrängen ändrats till ”Allah gör att blommorna blommar”. När barnen frågade varför texten ändrats, svarade läraren att det gjorts ”eftersom det är Allah som gör att blommorna blommar”.

Hela sju personer som arbetar eller har arbetat på skolan följs av Säkerhetspolisen i arbetet mot våldsbejakande islamistisk extremism, visar Expressens och Dokus granskning. Tre av dem bedöms ha ledande roller i rekryteringen och finansieringen av den våldsbejakande islamistiska miljön. Skolans vd är en av de sex personer som Säpo under våren har tagit i förvar som ett hot mot rikets säkerhet.

Det är fullkomligt absurt att radikala islamister får driva en skattefinansierad skolverksamhet i Sverige. Det är en skandal att regelverken inte är vassa nog att stänga en skola, trots att brister har påtalats i åratal. För det är barnen – och framför allt flickorna – som får betala priset när skolan de tillbringar halva dagarna i är en del i en förtryckarstruktur.

Friskolesystemet måste rätas upp

Just nu pågår en ny granskning av Vetenskapsskolan, och denna gång är den inriktad mot ägarnas lämplighet. En lagändring från i våras innebär skärpta krav på ägares och styrelseledamöters vandel. Det vore naturligtvis bra om Vetenskapsskolan kan stängas med hänvisning till de nya kraven, men problemen med friskolesystemet kvarstår.

Även en skola vars ägare har ett fläckfritt förflutet, men som systematiskt bryter mot lagens krav på konfessionsfri undervisning, måste kunna stängas. Och det snabbt.

För alla som vurmar för det fria skolvalet borde det vara en prioriterad fråga att driva charlatanerna ur skolan. Skärpta regelverk och stenhård uppföljning är det bästa sättet att säkra en framtid för välfungerande friskolor i Sverige.