Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När IS spränger barn måste samhället svara

Konsertbesökare tas om hand utanför Manchester Arena på måndagskvällen.Foto: PETER BYRNE

Om människor ska våga leva som förut efter fasansfulla dåd som det i Manchester, krävs det att myndigheterna gör sitt yttersta för att förhindra mer terror.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla terrorattacker är förstås förfärliga. Men det är något extra grymt och utstuderat med att attackera en konsert som främst lockar barn och unga tjejer.

Många av de föräldrar som på måndagskvällen väntade på sina döttrar utanför Manchester Arena kommer att få vänta förgäves. Efter att den amerikanska artisten Ariana Grande hade avslutat sitt extranummer och folk strömmade mot utgångarna slog en självmordsbombare till. Minst 22 personer är döda, flera av dem barn. 

IS lär slå till igen

Islamiska staten hävdar att man ligger bakom attacken och i sociala medier har den framställts som en direkt vedergällning för de flyg- och bombräder som genomförs mot IS-mål i Mosul och Raqqa.

Att IS nu är på väg att besegras militärt i Syrien och Irak betyder alltså inte per automatik att terrorhotet mot västvärlden kommer att minska. I värsta fall kan kalifatets fall betyda att attackerna i stället blir fler. För ideologin finns kvar, liksom de många IS-terrorister som återvänt till väst, bara i Storbritannien omkring 400 stycken. Risken är uppenbar att de fruktansvärda scenerna i Manchester kommer att upprepas någon annanstans snart igen.

Öppna samhällen kommer alltid att vara sårbara för attacker från människor som vill sprida död och våld. Om säkerhetskontrollerna förstärks finns alltid möjligheten att i stället slå till vid utgångarna, vilket tycks ha varit fallet vid Manchester Arena.

 

LÄS MER: Detta vet vi om terrorattacken i Manchester 

 

Men det betyder inte att det är lönlöst att lägga kraft på att försöka sätta stopp för dåden. "The troubles" på Nordirland har gjort att brittiska myndigheter till några av de mest effektiva i västvärlden i sitt antiterrorarbete. Bara de fyra senaste åren uppges säkerhetstjänsterna ha satt stopp för 13 terrordåd i landet, vissa av dem hade kunnat bli lika omfattande som attackerna i Bryssel och Paris. Det handlar om många människoliv som har kunnat räddas, många föräldrar som slipper att sörja.

Myndigheterna måste bli mer effektiva

Efter terrorattacker brukar det heta att vi ska fortsätta leva som vanligt. Och det kommer vi att göra även denna gång, åtminstone de lyckliga av oss som inte har förlorat några anhöriga.

Men en förutsättning för att människor ska våga göra det är att myndigheter och politiker gör sitt yttersta för att faktiskt bekämpa hotet från terrorismen. Att de inte fortsätter som vanligt, utan tvärtom noggrant analyserar varje attack, förfinar sina metoder, delar information internationellt och ger säkerhetstjänsterna nya verktyg om så behövs.

Manchester är ännu en blodig påminnelse om varför det arbetet är så viktigt.

 

Läs också: 

Vårt samhälle måste försvaras mot terrorn