Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När inte ens LO tror på politiken är det illa

Foto: Pontus Lundahl / Tt

Den rödgröna regeringen överger arbetslinjen utan att ha någon egen politik att ersätta den med.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vilken är regeringens största satsning i vårbudgeten? Det borde väl vara jobben, tänker du. Eller satsningen på fler händer i äldreomsorgen kanske.

Nix, rätt svar är sjukförsäkringen. Regeringen lägger 2,5 miljarder kronor på att täcka kostnaderna för sjukskrivningarna som nu återigen skenar. Det berättar mer om budgetläget än hela den 40 minuter långa presskonferensen med finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen vill gärna prata om sina satsningar, såsom 200 miljoner mer till förlossningsvården. Men i praktiken pressas finanserna hårt från ett helt annat håll - sjukskrivningarna och migrationen/integrationen.

Från oppositionshåll beskrivs vårbudgeten som en skattechock och en kraftig vänstergir. Men Sverige står inte och faller med åtta miljarder hit eller dit. Det allvarliga är den långsiktiga inriktningen av politiken.

Steg för steg gröper regeringen nu ur arbetslinjen. Taket höjs i a-kassan, sjukpenningen för arbetslösa justeras upp liksom förtidspensionerna. Nästa år ska den bortre parentesen i sjukförsäkringen tas bort, utan att någon konsekvensanalys har gjorts.

Vid årsskiftet höjs också världens högsta marginalskatter för höginkomsttagare ytterligare och fler ska betala statlig skatt samtidigt som Rut och Rot minskas och den särskilda löneskatten för pensionärer sannolikt gör comeback. Till det ska läggas den största kassakon för den rödgröna regeringen - den slopade arbetsgivarrabatten för unga.

Man kan argumentera för en eller annan av dessa reformer. Ungdomsrabatten har exempelvis kritiserats av forskare för att vara en dyr och ineffektiv åtgärd som i bästa fall har gett 10 000 nya jobb.

Problemet är helheten. Den rödgröna regeringen överger arbetslinjen utan att ha någon egen politik att ersätta den med. 

Under valrörelsen hävdade Socialdemokraterna att de hade en annan och bättre medicin mot arbetslösheten. Unga skulle erbjudas jobb eller utbildning inom 90 dagar; 32 000 traineejobb skulle trollas fram. Fas 3 skulle skrotas och ersättas med extratjänster inom välfärden.

Men när dessa luftiga idéer nu ska omsättas i praktisk politik är resultatet en gigantisk besvikelse. Av de utlovade traineejobben blev det 590 stycken i år och i bästa fall runt 10 000 om två år. Fas 3 ska inte längre skrotas utan "fasas ut" med ett genant lågt startkapital på tio miljoner kronor. Det hela påminner om när politiker symboliskt sticker ner spaden i jorden för att visa att här kommer det att gå en motorväg någon gång i framtiden.

Regeringen har gjort målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 till sitt främsta löfte. Men politiken talar ett helt annat språk. Det som premieras är i stället en klassisk vänsterpolitik med jämnare fördelning som mål och höjda skatter som medel.

Det vore bättre om regeringen ärligt medgav det. När inte ens LO tror på den rödgröna jobbpolitiken är Löfven & Co illa ute.


Läs också:

Det stora problemet är vad regeringen inte gör


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.