Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När andra vågen slår in står Lena Hallengren svarslös

Därför infördes inte skärpningarna av coronareglerna tidigare.
I brist på vettig lagstiftning försöker Lena Hallengren och regering detaljstyra butikernas prissättning medelst skambeläggning.
Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN
Seriösa handlare bör förstås avstå från mellandagsreor, men en seriös regering ser också till att de kompenseras för det.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Sverige hade kunnat slippa panikåtgärderna om regeringen bara agerat i tid.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ställ in mellandagsrean! Den uppmaningen riktade Folkhälsomyndigheten i fredags till handlare med fysiska butiker.

Branschorganisationen Svensk Handel rekommenderar sina medlemmar att hörsamma myndigheten i så stor utsträckning som möjligt. Men man konstaterar också att det inte finns något lagstöd och därmed inget absolut förbud mot realisationer.

Det budskapet har väckt en del ilska mot handlarna. Och visst, när organisationen påstår att fredagens besked inte var ”helt tydliga” gör man sig förmodligen lite mer dum än vad man är. 

Men grundproblemet är ett annat. Om regeringen hade agerat i tid skulle Stefan Löfven och Lena Hallengren slippa att försöka styra landet med vädjanden.

Problematiken identifierades tidigt: Regeringen och myndigheterna saknar lagstiftning för att bekämpa smittspridningen brett. Det har lett till absurda skillnader mellan olika verksamheter, som att utomhusnöjesparken Liseberg tvingas hålla stängt medan tusentals människor trängs inomhus på Ullared.

I våras la regeringskansliet betydande resurser på att snabbt ta fram en tillfällig krislag som gav regeringen större befogenheter. Men den löpte ut i slutet av juni utan att någonsin ha använts.

Därefter tycktes regeringen länge inte ha haft en tanke på att Sverige kunde drabbas av en andra våg. Tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna såg man till att låna över 100 miljarder kronor till nästa års budget för att återstarta Sverige. Och under hösten började man gradvis att lätta på restriktionerna.

Land skall inte med presskonferenser byggas.

När regeringen under andra halvan av oktober till slut började skissa på en ny pandemilag var planen att den skulle träda i kraft först till sommaren 2021. Alla propåer om att lagstiftning behövde komma på plats tidigare avfärdades högtidligt av socialminister Lena Hallengren med att arbetet måste göras noggrant, eftersom det handlar om att inskränka de viktiga rörelse- och näringsfriheterna. 

Men under senhösten har smittspridningen överträffat Folkhälsomyndighetens värsta scenarier. Och oppositionen har – som så många gånger tidigare – tvingats driva regeringen framför sig. Först tidigarelades den nya pandemilagen till mars, efter påtryckningar från riksdagen. I helgen kom beskedet att den eventuellt kan träda i kraft redan i januari.

Det är ett viktigt besked. Men lagen hade behövts redan nu för att kunna reglera verksamheter som affärer och gym. I brist på en sådan försöker regeringen – som för bara en månad sedan berömde sig för att värna så om rättssäkerheten – i stället detaljstyra butikernas prissättning medelst skambeläggning.

Smittläget är ytterst allvarligt. Alla måste hjälpas åt för att minimera lidande och död fram till att vaccinationerna biter. Seriösa handlare bör avstå från mellandagsreor, men en seriös regering ser också till att de kompenseras för det.

Land skall inte med presskonferenser byggas.


Lena Hallengren (S): ”Svårt att nå längre med andra åtgärder”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.