Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Vill du bli gravid? Testa Natural Cycles!

Den kända bloggaren Isabella Löwengrip är delägare i Natural Cycles.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/Expressen
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lita inte på alla influencers. Natural Cycles är inget för den som vill undvika att bli med barn. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Naturlig, effektiv, digital”. Så lyder den omdebatterade svenska p-appen Natural Cycles slogan. 

Att den skulle vara effektiv är ifrågasatt, bland annat av de som har anmält Natural Cycles reklam till Storbritanniens motsvarighet till reklamombudsmannen. Precis som i Sverige har kvinnor där blivit gravida efter att ha använt appen. Nu har en utredning inletts.  

Natural Cycles anmält på flera håll

Det är inte den enda pågående utredningen om Natural Cycles. Läkemedelsverket granskar också appen till följd av flera anmälningar från vårdgivare och sjukhus om användare som har blivit med barn. Ett nytt beslut om appens framtid väntas någon gång efter sommaren. 

Oavsett vad den brittiska reklamombudsmannen kommer fram till lämnar marknadsföringen en del övrigt att önska. Natural Cycles kallar sig för den enda certifierade preventivmedelsappen. Men den har inte blivit certifierad av Läkemedelsverket, utan den har fått en EU-certifiering som ”medicinskteknisk utrustning”. Eftersom den inte är läkemedelsklassad ställs inte lika höga krav på produkten. 

Appen är egentligen bara en uppdaterad, digital version av den gamla metoden ”säkra perioder”. Användaren ska registrera sin kroppstemperatur i appen vid samma tid varje morgon. Sedan räknar den ut när ens fertila dagar infaller. Då rekommenderas att man antingen avstår från sex eller använder skydd.  

Säkra perioder med app

Det finns en rad tveksamheter med appen. Dels när det gäller de många krav som ställs på användaren och hennes livsstil. Dels när det gäller appens så kallade vetenskaplighet, som företaget gärna ordar om. 

Man ska inte mäta sin kroppstemperatur om man är sjuk, bakis eller har sovit dåligt. För att det ska funka bör användaren vakna vid samma tid varje dag, ha en regelbunden menscykel och vara disciplinerad med termometern varje morgon. 

De vetenskapliga studier som ligger till grund för appen är undertecknade av företagets grundare. Vetenskapligt oberoende, någon? 

Läkare varnar för appen 

Såväl läkare som barnmorskor har kritiserat appen offentligt. ”För unga personer som absolut inte vill bli gravida tycker jag inte att det är någon metod att rekommendera”, säger Lena Marions som är överläkare på Södersjukhuset (TV4 11/1)

Trots de blinkande varningslamporna är det lätt att förstå produktens popularitet. Den beror inte bara på att populära influencers som youtubern Therese Lindgren och bloggdrottningen tillika delägaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip har gjort reklam för den. Nej, utan för att det finns kvinnor som vill ha ett alternativ till p-piller. 

Inget alternativ till p-piller 

Missförstå mig rätt. P-piller är en utmärkt uppfinning och har gett kvinnor friheten att njuta av sex utan att behöva oroa sig för att bli med barn. Men för vissa skapar hormonerna problem. Nästan alla kvinnor kan vittna om att de har någon i sin bekantskapskrets som har mått tjyvtjockt av p-piller. De har gått upp i vikt, blivit deprimerade, tappat sexlusten eller inte känt sig som sig själva.  

Men lösningen stavas inte Natural Cycles. Den som vill ha ett effektivt preventivmedel bör vända sig till sin läkare eller barnmorska, inte sin mobiltelefon.   


Läs också:

LINDA NORDLUND: Blondinbellas preventivapp funkar – om du vill ha barn