Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Naomi Abramowicz

Vi måste vara rädda om tilliten

Sverige riskerar att bli ett fattigare land framöver, skriver Naomi Abramowicz.

Polisen varnar oss allt oftare för att vi inte ska lita på varandra. Är något på väg att ske i högtillitslandet Sverige?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige litar vi på varandra. Det finns få länder där den mellanmänskliga tilliten är lika hög. Det är något vi ska vara rädda om.

Dels blir tillvaron betydligt trevligare när människor inte misstror varandra. Dels fungerar tilliten ungefär som ett samhälleligt smörjmedel. Allt blir smidigare och billigare när vi inte behöver gardera oss för bedragare hela tiden.

Fast det finns en del signaler som skvallrar om att något kan vara på väg att förändras. I flera olika sammanhang varnas vi av myndigheter för att det kan vara farligt att lita på varandra.

Nyligen skrev journalisten Paulina Neuding en uppmärksammad krönika om åldringsbrott (Dagens Samhälle 1/11). Hon beskriver hur polisen och PRO har gått ihop och startat en informationskampanj för att stoppa problemet. Äldre uppmanas att vara på sin vakt i en lång rad situationer; om någon ber om en vägbeskrivning, om någon som säger sig vara ens barnbarn ber om pengar per telefon eller om någon ringer på dörren och påstår sig vara från hemtjänsten.

I samband med snökaoset i Stockholm förra veckan gick polisen ut och varnade äldre för att släppa in eller betala sådana som säger sig vara snöskottare. En kvinna i 80-årsåldern blev lurad på flera tusen kronor.

Men det är inte bara äldre som ska vara vaksamma när människor ber om hjälp.

Sedan ett antal år tillbaka har vägpirater blivit ett stort problem. De så kallade piraterna står vid de större vägarna och säger att de behöver hjälp med bilen. Ifall någon stannar lurar de sedan till sig bensin eller kontanter av personen, ibland erbjuder de betalning i form av falskt guld.

Polisen rekommenderar att bilister ska vara försiktiga. Det är bättre att inte stanna bilen om man är tveksam, och eventuellt ringa polisen.

I kollektivtrafiken och i folkmassor ska man också vara aktsam.

Om någon försöker att hjälpa en med väskan kan det mycket väl röra sig om ett stöldförsök. På polisens hemsida står det: ”Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig.”

Det är en sorglig utveckling. Vi uppmanas alltså att utgå från att andra inte vill oss väl. Vi ska i stället se våra medmänniskor som potentiella förövare.

Än så länge har det inte skett något stort trendbrott i form av minskad tillit, i alla fall inte enligt de undersökningar som har gjorts de senaste åren. Däremot finns det indikationer på att ungdomar litar mindre på andra.

I en intervju i DN från förra året säger Lars Trägårdh, professor i historia: ”Om ungdomar förlorar sin tillit är det mycket allvarligt. Än så länge visar enstaka undersökningar att det faktiskt kan vara så. Fler studier behövs för att visa om det handlar om en trend.”

Det är självklart av godo att polisen informerar allmänheten och varnar för bedragare. Men den nya medvetenheten kommer också med ett pris, i flera bemärkelser. Fler kommer att tänka sig för om en främling erbjuder att hjälpa dem med väskan. Färre kommer att våga stanna för den som har bilstopp eller behöver hjälp med vägen.

Sverige riskerar att bli ett fattigare land framöver.

 

Läs också:

Sluta likna allt ni ogillar vid 1930-talet

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor