Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Varning för samordnare utan koll

Sverige har stora problem med våldsbejakande extremism. Därför behövs en samordnare med expertis, inte en doktor i renässanslitteratur.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det tycks vila en förbannelse över posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. 

Först var det Mona Sahlin. Hon fick avgå under komprometterande omständigheter i maj, när det visade sig att hon hade skrivit flera falska intyg till sin medarbetare. Sedan tog Hillevi Engström över, tidigare polis och moderat biståndsminister. Hon hann knappt sätta sig innan hon avgick för att återvända till den mindre fartfyllda rollen som kommundirektör i Upplands Väsby.

Nu är det dags för nästa kvinna till rakning. På tisdagen offentliggjordes att Anna Carlstedt tillträder som samordnare mot våldsbejakande extremism. Det är svårt att förstå hur demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tänkte när hon utsåg Carlstedt.

Varför Carlstedt?

Den nya samordnaren har nämligen ingen större erfarenhet av frågor som rör våldsbejakande extremism. Men hon har skrivit böcker om julmust och Nostradamus. Hon är även doktor i renässanslitteratur, översättare och civilsamhällesproffs. Carlstedt kommer precis från rollen som ordförande för Röda korset. Tidigare var hon ordförande för nykterhetsrörelsens huvudorgan IOGT-NTO. 

När samordnaren intervjuades i Studio Ett i tisdags framgick det med all önskvärd tydlighet att hon har begränsade kunskaper om våldsbejakande extremism.

När programledarna frågade Carlstedt varför Sverige är ett av de länder i Europa som har skickat flest jihadister till Syrien och Irak per capita blev det en lång paus. En lång, lång paus.

Till slut svarade Carlstedt med tvekande stämma att flera olika typer av extremism har fått grogrund i Sverige. Och det finns en växelverkan mellan dem. Den islamistiska extremismen växer, men det gör även den högerextremistiska vitmaktrörelsen.

Hursa? Är det på grund av vitmaktrörelsen som svenskar åker till Syrien och ansluter sig till en terrorgrupp som hugger halsen av folk och tar kvinnor som slavar?

Även programledarna blev ställda. De bad Carlstedt förklara sig. Det gick så där. Det blev ett vagt resonemang om hot och hat, polarisering i samhället och att det är viktigt att ta till vara på de goda krafterna. Goddag yxskaft.

Jihad, var god dröj

Carlstedt fick även svara på frågan om varför stödtelefonen mot extremism, som sköttes av Röda korset under hennes tid som ordförande, fungerade så dåligt.

Svaret var, än en gång, vagt och undvikande. Det var en pilotverksamhet sa Carlstedt. Och mellan 200 till 300 samtal kom faktiskt fram. Den nya samordnaren glömde dock att nämna att drygt hälften av samtalen inte nådde fram.

Det är oroande att regeringen har valt en samordnare som slingrar sig inför tuffa frågor. Det är ett jobb för någon som vågar vara kontroversiell, och framför allt för någon som behärskar ämnet. Våldsbejakande extremism, framför allt jihadism, är något som Sverige kommer att dras med under lång tid framöver. Frågan är för brådskande för att hinna utbilda någon från grunden. Kunde inte Bah Kuhnke ha hittat någon som var mer kvalificerad?

Jag har mycket att bidra med, sa Anna Carlstedt i intervjun med Studio Ett. Nu är det upp till bevis för Carlstedt. I dagsläget ser det nämligen ut som att hon inte har någonting att bidra med. 


Läs också:

Bomber inte nog för att krossa IS

Mona Sahlin har gjort ett viktigt arbete mot extremism


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor!