Löfven behöver vara lika tydlig mot judehatet, oavsett avsändare. Foto: GUNNAR ASK / GUNNAR ASK/ALL OVER PRESS GUNNAR ASK
Löfven behöver vara lika tydlig mot judehatet, oavsett avsändare.  Foto: GUNNAR ASK / GUNNAR ASK/ALL OVER PRESS GUNNAR ASK
Naomi Abramowicz

Tala klarspråk om antisemitismen, Löfven

Publicerad

Nazister är inte judarnas enda problem. Löfven måste våga prata om antisemitismen bland invandrare från Mellanöstern. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven (S) vill göra en Persson. 

År 2000 stod den dåvarande statsministern Göran Persson (S) värd för en stor internationell konferens om Förintelsen. Han tog även initiativ till att sjösätta myndigheten Forum för levande historia, vars främsta uppdrag är att informera om Förintelsen. Persson uppskattas än i dag för sina insatser för den judiska gruppen i Sverige.   

Nu verkar det som att statsminister Löfven (S) vill upprepa samma socialdemokratiska framgångssaga. Regeringen ska storsatsa mot rasism. Förutom att regeringen lanserar en informationskampanj ska även religiösa samfund få mer pengar för att öka säkerheten. År 2020 vill Löfven bjuda in världssamfundet till en internationell konferens om Förintelsen i Sverige. 

Men det spelar ingen roll hur många tjusiga konferenser Stefan Löfven anordnar, så länge han inte vågar prata om orsakerna till antisemitismen i Sverige. 

När det gäller hotet från nazisterna har Löfven inget problem med att vara tydlig. I en intervju i DN berättar han engagerat om sin avsky inför de nazister som marscherade på öppen gata i Falun (24/6). 

Nazister inte enda hotet mot judar 

Annat låter det när statsministern svarar på frågan om han har varit naiv gällande antisemitismens koppling till migration: ”Nej, jag tror inte det. Alltså, migrationsfrågan är... nej, jag tror inte att man kan säga det. Jag har inte analyserat huruvida vi har varit naiva, men finns den uppfattningen så ska vi ta det på allvar. Vi har ett problem i Sverige med antisemitism, och det spelar ingen roll vem som uttalar den, det är lika jäkla fel ändå.” 

Statsministern beskylls ofta för sin bristande verbala förmåga. Men Löfvens tafatta svar kan inte ursäktas med att han har svårt för att uttrycka sig. Nej, det är uppenbart att Löfven inte vågar tala klarspråk om antisemitism så länge det är ”fel” avsändare. Det är lätt att fördöma nazister. Men när det handlar om judehat bland invandrare från Mellanöstern är det betydligt mer obekvämt att prata om. 

De judar som intervjuas i reportaget ger dock en annan bild än statsministerns när det gäller antisemitismen i Sverige. De ser inte nazister som det största hotet. Fredrik Sieradzki vid judiska informationscentret i Malmö säger att Sverige har importerat en konflikt med ursprung i Mellanöstern. Aron Verständig, ordförande för judiska församlingen i Stockholm, anser att den våldsbejakande islamismen är det största hotet mot judar i dag. 

Stefan Löfven kan lära av Angela Merkel 

I Tyskland, som tog emot drygt en miljon flyktingar under 2015, har judiska ledare uttryckt sin oro för vad det stora antalet invandrare från Mellanöstern innebär för judiskt liv. Till skillnad från Löfven har Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte haft några problem att tala om judehat bland invandrare från Mellanöstern. Hon har varit tydlig med att flyktingar som söker skydd i Tyskland måste ta avstånd från antisemitism.  

Om Stefan Löfven vill bli ihågkommen som en statsminister som stred mot judehatet krävs att han vågar vara lika tydlig som Merkel. 

 

Läs också:

Minnesmärken hjälper inte Sveriges judar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag