Naomi Abramowicz

Tala klarspråk om antisemitismen, Löfven

Löfven behöver vara lika tydlig mot judehatet, oavsett avsändare.
Foto: GUNNAR ASK / GUNNAR ASK/ALL OVER PRESS GUNNAR ASK

Nazister är inte judarnas enda problem. Löfven måste våga prata om antisemitismen bland invandrare från Mellanöstern. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven (S) vill göra en Persson. 

År 2000 stod den dåvarande statsministern Göran Persson (S) värd för en stor internationell konferens om Förintelsen. Han tog även initiativ till att sjösätta myndigheten Forum för levande historia, vars främsta uppdrag är att informera om Förintelsen. Persson uppskattas än i dag för sina insatser för den judiska gruppen i Sverige.   

Nu verkar det som att statsminister Löfven (S) vill upprepa samma socialdemokratiska framgångssaga. Regeringen ska storsatsa mot rasism. Förutom att regeringen lanserar en informationskampanj ska även religiösa samfund få mer pengar för att öka säkerheten. År 2020 vill Löfven bjuda in världssamfundet till en internationell konferens om Förintelsen i Sverige. 

Men det spelar ingen roll hur många tjusiga konferenser Stefan Löfven anordnar, så länge han inte vågar prata om orsakerna till antisemitismen i Sverige. 

När det gäller hotet från nazisterna har Löfven inget problem med att vara tydlig. I en intervju i DN berättar han engagerat om sin avsky inför de nazister som marscherade på öppen gata i Falun (24/6). 

Nazister inte enda hotet mot judar 

Annat låter det när statsministern svarar på frågan om han har varit naiv gällande antisemitismens koppling till migration: ”Nej, jag tror inte det. Alltså, migrationsfrågan är... nej, jag tror inte att man kan säga det. Jag har inte analyserat huruvida vi har varit naiva, men finns den uppfattningen så ska vi ta det på allvar. Vi har ett problem i Sverige med antisemitism, och det spelar ingen roll vem som uttalar den, det är lika jäkla fel ändå.” 

Statsministern beskylls ofta för sin bristande verbala förmåga. Men Löfvens tafatta svar kan inte ursäktas med att han har svårt för att uttrycka sig. Nej, det är uppenbart att Löfven inte vågar tala klarspråk om antisemitism så länge det är ”fel” avsändare. Det är lätt att fördöma nazister. Men när det handlar om judehat bland invandrare från Mellanöstern är det betydligt mer obekvämt att prata om. 

De judar som intervjuas i reportaget ger dock en annan bild än statsministerns när det gäller antisemitismen i Sverige. De ser inte nazister som det största hotet. Fredrik Sieradzki vid judiska informationscentret i Malmö säger att Sverige har importerat en konflikt med ursprung i Mellanöstern. Aron Verständig, ordförande för judiska församlingen i Stockholm, anser att den våldsbejakande islamismen är det största hotet mot judar i dag. 

Stefan Löfven kan lära av Angela Merkel 

I Tyskland, som tog emot drygt en miljon flyktingar under 2015, har judiska ledare uttryckt sin oro för vad det stora antalet invandrare från Mellanöstern innebär för judiskt liv. Till skillnad från Löfven har Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte haft några problem att tala om judehat bland invandrare från Mellanöstern. Hon har varit tydlig med att flyktingar som söker skydd i Tyskland måste ta avstånd från antisemitism.  

Om Stefan Löfven vill bli ihågkommen som en statsminister som stred mot judehatet krävs att han vågar vara lika tydlig som Merkel. 


Läs också:

Minnesmärken hjälper inte Sveriges judar