Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Sveriges judar tvingas ta ansvar för sin egen säkerhet

Foto: EMIL NORDIN
Det ständiga säkerhetstänkandet lägger sig som en våt filt över all verksamhet, berättar Aron Verständig, ordförande för Stockholms judiska församling.
Foto: EMIL NORDIN

I Sverige får den judiska gruppen bara polisbeskydd vid särskilda tillfällen, till skillnad från i resten av Norden. Det borde inte vara vårt ansvar att se till att vi är säkra, säger Aron Verständig, ordförande för Stockholms judiska församling. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det kunde ha gått illa den där decemberkvällen i Göteborg i fjol, när molotovcocktails kastades mot stadens synagoga. Ett fyrtiotal ungdomar hade fest i den judiska församlingens lokaler när det började lukta rök. Branden släcktes av det göteborgska regnet. Men enligt räddningstjänstens rapport hade den kunnat sprida sig in i fastigheten, där ungdomarna befann sig, ifall bilarna som stod utanför hade fattat eld

Nu står tre män, en palestinier, den andra från Syrien och den tredje statslös, åtalade för grov mordbrand. Rättegången började förra veckan, domen väntas falla strax efter midsommar.  

Mordbranden i Göteborg är en påminnelse om varför det nästan alltid behövs säkerhetspådrag när judar i Sverige samlas i grupp. Att någon ska vilja dem illa är inte ett skräckscenario, det är en realitet. 

En fest fick nyligen ställas in på grund av säkerhetsläget

När jag träffar Aron Verständig, ordförande för Stockholms judiska församling samt Judiska centralrådet, beskriver han hur det omfattande säkerhetsarbetet ser ut. Som exempel berättar Verständig om några ungdomar som nyligen ville anordna en fest i Stockholmsförsamlingens lokaler. Den fick ställas in eftersom det inte fanns någon vakt tillgänglig som kunde skydda dem. 

Kostnaderna för säkerheten är höga, säger Verständig. Totalt handlar det om ungefär sex miljoner kronor årligen. I Stockholm går 20-25 procent av medlemsavgiften till olika säkerhetslösningar, i Malmö och Göteborg rör det sig snarare om 50 procent av avgiften. 

Jag frågar om regeringen gör tillräckligt mycket för att skydda Sveriges judar. Nej, men arbetet går i rätt riktning, säger Verständig. Allrahelst vill han att polisen tar över ansvaret för säkerheten. Så ser det ut i andra delar av Norden. Det borde inte vara vårt ansvar att se till att vi är säkra, menar han.  

I Danmark sköter dansk militär säkerheten utanför synagogan

Efter terrorattentatet i Köpenhamn stod synagogan under polisbevakning fram till förra hösten. Nu är det dansk militär som sköter säkerheten. Svenska judiska institutioner får nästan bara polisbeskydd under de stora judiska högtiderna. Resten av tiden är det församlingarnas egna vakter som ansvarar för säkerheten.

När jag frågar om vad som är det största hotet mot Sveriges judar svarar han direkt att det är den våldsbejakande islamismen. Om man tittar på Europa i dag är det den rörelsen som ligger bakom flest mord på judar, säger Verständig. En oro är att det som skedde i Köpenhamn 2015, när den judiska säkerhetsvakten Dan Uzan mördades, ska hända i Sverige. 

Verständig suckar när han pratar om hur den ständiga säkerheten lägger sig som en våt filt över all verksamhet. Han skulle exempelvis gärna vilja ha vidöppna dörrar till Stockholms nybyggda judiska kulturcentrum Bajit, hem på hebreiska, så att fler kunde ta del av verksamheten. Det är inte möjligt, som det ser ut i dag. 

Med tanke på vad som skedde den där decemberkvällen i Göteborg förra året är det lätt att förstå varför. 


 Läs också: Judiskt liv i Malmö sker bakom skyddsglas