Det är uppenbart vad som behövs för att stoppa smartfånarna: ett tantuppror. Tanter av alla kön, förenen eder!
Det är uppenbart vad som behövs för att stoppa smartfånarna: ett tantuppror. Tanter av alla kön, förenen eder!
Naomi Abramowicz

Sverige behöver fler sura tanter

Publicerad

Vid 28 års ålder har jag blivit en sur tant som hytter med näven. Låt mig förklara varför.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Häromdagen befann jag mig på bussen. Det var en trevlig söndagseftermiddag, tills två ungdomar klev på.

Tjejen i sällskapet bestämde sig för att det var läge att visa killen en video på youtube, utan att använda hörlurar. Hela bussen fick ta del av oväsendet.

Först testade jag en beprövad metod i strikt enlighet med svenska värderingar: Jag blängde ilsket på dem. Problemet med denna taktik var att de var så pass försjunkna i youtube-klippet att de inte ens noterade att jag riktade mördande blickar åt deras håll.

Jag gick direkt till taktik nummer två och frågade försiktigt om de skulle kunna stänga av ljudet. Ingen reaktion. Då ropade jag högljutt: URSÄKTA, SKULLE NI KUNNA STÄNGA AV LJUDET?

De fnittrade, tittade förvånat på varandra och sänkte till slut volymen. De bad inte om ursäkt. De sa inte förlåt. De utstötte inte ens ett lamt oj.

Samma scenario upprepades en dag senare. Den här gången gick jag direkt till attack mot mobilmarodören: Skulle du kunna stänga av? Gärningshennen stängde motvilligt av volymen men kom inte med tillstymmelsen till en ursäkt.

Många vänner och bekanta har råkat ut för liknande saker. Resor i kollektivtrafiken störs av människor som kollar på tv-serier på högt ljud, har läckande hörlurar eller spelar dundrande musik så att alla kan höra.

Allt fler ungdomar verkar behandla det offentliga rummet som sitt privata vardagsrum. Den allestädes närvarande tekniken – smartphones, ipads och datorer – har bidragit till att gränsen mellan de olika utrymmena har suddats ut.

Det är ingen större skillnad mellan att sitta hemma och lyssna på musik eller kolla på serier jämfört med att göra det på bussen. Förutom för de som utsätts för ljudföroreningar på daglig basis, vill säga.

När man beklagar sig över ungdomen är det alltid någon som ska citera Sokrates. Den grekiska filosofen påstås ha sagt: ”Våra dagars ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta.”

Den som ondgör sig över yngre generationers förfall ska alltså bli varse att man bara är en länk i en lång kedja av surpuppor, som går tillbaka till antikens Grekland. I så fall ansluter jag mig gärna till denna uråldriga tradition.

Det behövs sådana som kommer med förmaningar och delar ut utskällningar vid behov. Sociala regler upprätthålls genom att de som bryter mot dem blir tillrättavisade.

För att regelbrottet inte ska upprepas mottar syndarna någon form av straff, exempelvis en offentlig avhyvling. Hur ska ungdomarna annars lära sig vad som är acceptabelt, eller framför allt oacceptabelt, beteende om inte någon sur tant säger åt dem?

Problemet är att det finns alldeles för få sura tanter i Sverige. Konflikträdsla tillsammans med ett allmänt obehag inför dålig stämning utgör en olycklig kombination.

Det är pinsamt och jobbigt att säga till någon. Vad ska andra tycka? Tänk om personen börja tjafsa tillbaka? Det är inte konstigt att det är fritt fram för kidsen att fortsätta att förpesta omgivningens ljudmiljö.

Det är uppenbart vad som behövs för att stoppa smartfånarna: ett tantuppror. Tanter av alla kön, förenen eder!

 

Läs också:

Gröna glädjedödare räddar inte miljön

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag