Naomi Abramowicz

Sluta likna allt ni ogillar vid 1930-talet

Året är 2016. Det är lätt att glömma med tanke på hur många debattörer och skribenter som med bestämdhet hävdar att vi genomlever 1930-talet på nytt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Inför det amerikanska presidentvalet sa tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M): ”Det fanns tongångar liknande de här på 1930-talet”. 

Efter att Trump utropades till valvinnare skrev DN:s kulturchef Björn Wiman: ”Redan 1922 hade den svartsynte satirikern Karl Kraus kallat Österrike för ’ett laboratorium för världens undergång’. Natten till den 12 mars 1938 blev han sannspådd. Det som hände natten till den 9 november 2016 är inte världens undergång. Men något stort och farligt är det.”

Jan Guillou ville inte vara sämre: ” Ett ondskans eko från 1930-talet rullar över hela den demokratiska världen[…]”.

Historiska paralleller kan, om de används på rätt sätt, vara ett effektivt retoriskt knep. Ens budskap framstår som särskilt angeläget när man jämför nutiden med ett avgörande historiskt skede. 

Fast allt för ofta förvrängs och missbrukas historien för att passa mer eller mindre lämpliga syften. Miljontals människoöden exploateras för att plocka politiska poänger. De ständiga liknelserna med 1930-talet utgör ett aktuellt exempel.


Låt oss göra en snabb historisk överblick av vad som egentligen skedde och hur tongångarna gick under det omtalade decenniet:

Nürnberglagarna införs i Tyskland. Judar fråntas sitt medborgarskap och en mängd andra rättigheter. De får inte längre gifta sig med icke-judar, rösta eller ha offentliga ämbeten.

Alla tyska judar tvingas, på inrådan från Sverige och Schweiz, att ha ett ”J” i sitt pass.

Dachau, det första koncentrationslägret, grundas i Tyskland.

Antisemitiska raslagar införs i Italien. Judar stängs av från landets skolor.

Gulag inrättas för att underlätta styrningen av sovjetiska fångläger.

Under kristallnatten mördas åtminstone 400 judar. 500 synagogor sätts i brand. 30 000 judiska män förs till koncentrationsläger.

Vid decenniets slut invaderar Adolf Hitler Polen.

Oavsett vad man tycker om den förda migrationspolitiken i Europa och USA finns inga raslagar, koncentrationsläger eller slavläger. Det pågår ingen utrensning av politiska dissidenter. Ingen minoritet har förbjudits att bevista statliga universitet och skolor. Ingenting tyder heller på att någonting sådant är på väg att ske.

Att påstå att ett ondskans eko från 1930-talet rullar in över världen och att vi hör samma tongångar på nytt är inte bara missvisande; det är att förringa upptakten till det värsta folkmord som världen har sett. 

Låt mig vara övertydlig: Det som sker i USA och Europa – Trumps valseger och högerpopulisternas framgångar – är djupt oroande. Att Marine Le Pen kan bli Frankrikes nästa president är skrämmande. Och att Trump har anställt Steve Bannon som chefsstrateg är illavarslande. Bannon var tidigare styrelseordförande för den minst sagt tveksamma sajten Breitbart.

Men det behövs inga jämförelser med 1930-talet för att visa på situationens allvar. Fokusera på nutiden i stället.

Den som tar historien som gisslan kommer med största sannolikhet att misslyckas med att förutse framtiden. 

Läs också:

Antisemitism kan alltid förlåtas


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.