Naomi Abramowicz

Sluta kalla vuxna kvinnor för tjejer

Grace Kelly: kvinna och stilikon.
Foto: AP

Svenska kvinnor borde vara stolta över att de inte längre är flicksnärtor. I stället verkar många fixerade vid att se ut som de fortfarande går på gymnasiet. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tjej. Det är vad man säger om någon som ännu inte har nått myndighetsåldern. Ändå envisas vuxna kvinnor med att kalla varandra och sig själva för tjejer. 

Det slog mig häromdagen när en bok landade på mitt skrivbord. Den var skriven av två kvinnliga naturvetare, en av dem var disputerad molekylärbiolog och den andra hade skrivit licentiatavhandling i biokemi. 

På framsidan av boken fanns vitsord från en kvinnlig forskare: ”De här tjejerna vet vad de pratar om.”

Vem hade kommit på tanken att skriva motsvarande om det hade varit manliga författare? De här killarna vet vad de pratar om. Nej, det låter ju inte riktigt klokt.

Men eftersom detta handlade om personer av kvinnligt kön skulle det gissningsvis vara en komplimang. Det är härligt att vara tjej. Det låter ungdomligt, fräscht och hurtigt. Lex smartaste bästa tjejgänget. 

Att en kvinnlig minister kallar sina kolleger för "tjejgäng" hade varit otänkbart i ett vuxet land. Själv skulle jag ta det som en förolämpning att kallas för ”tjej” i min yrkesroll. Det är både förminskande och infantiliserande. Jag har varit en kvinna de senaste elva åren, tackar som frågar. 

Sen har vi tjejmiddagar, tjejgäng och tjejmys. Vad hände med väninnor eller damer? Det hade varit otänkbart för min paranta mormor, alltid stiligt klädd i dräkter och med väl utvalda smycken, och hennes väninnor att tilltala varandra som ”tjejer”. 

Duktig flicka ingen hedersbetygelse 

Men inte nog med alla tjejgrejer. Det finns kvinnliga debattörer och politiker som gärna använder uttrycket ”duktig flicka” som en hedersbetygelse. Det är mycket möjligt att de vill vända ett utskällt begrepp till något positivt. Men varför en vuxen människa vill kalla sig själv för flicka, så länge vederbörande ej är under pistolhot, är helt obegripligt för mig. 

Det verkar nästan vara fult att vilja vara en vuxen kvinna i Sverige i dag. Den främsta hedersbetygelsen är att få höra att man inte ser ut som sin ålder. I stället ska man sträva efter att framstå som yngre än vad man är. Detsamma gäller givetvis inte för män. De har tillåtelse att åldras. Kvinnors bäst före-datum går ut betydligt tidigare och därför bör man göra allt man kan för att stoppa tidens gång. 

Även kvinnor har rätt att åldras 

Att svenska kvinns längtar tillbaka till ungdomens lyckliga dagar speglas inte minst i hur många svenskor klär sig. Att klä sig damigt ses som något lätt exotiskt och märkligt. 

En vanlig variant är mamman i funktionsjacka och ryggsäck, där allt fokus är på det praktiska. Eller så klär man ut sig till gubbe, ni vet vilken look jag talar om. Svart kavaj och svarta kostymbyxor eller kjol, komplett med kortklippt frilla. 

Ett annat populärt stilideal är att se ut som en förvuxen gymnasieflicka; fräsch, sportig och med diskret rosa läppglans. Lägg till ett par snygga jeans så är du hemma. Om mamma och dotter har samma storlek kan de eventuellt dela garderob.  

Självklart bör kvinnor tas på allvar oavsett hur de väljer att klä sig. Om det gör en lycklig får man gärna kalla sina vänner för ”tjejer” trots att de är så där fyrtio plus. Men det finns ingen anledning att göra sig mindre än vad man är. Det finns andra som gärna gör det jobbet åt en. 


Läs också:

Sverige behöver fler sura tanter 

Systerskapet är lika illa som gubbväldet