Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Naomi Abramowicz

Sluta att kritisera rea-shopparna

Reahatarna är tröttsamma. Låt folk köpa nya skor utan att gnälla på konsumtionshets.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

30 procent! 50 procent! 70 procent! Dessa dagar är det rea så fort detaljhandeln får chans. Om det inte är sommarrea så är det ”Mid season sale” eller ”Black Friday”.

Nu står vi inför reashopparnas främsta högtid: julen. Då kan man räkna med att de flesta affärer med självrespekt erbjuder någon sorts rabatt.

Det finns ett stort problem med de återkommande reakalasen. Nej, det är inte att människor köper en torktumlare för halva priset eller fyndar klänningar.

Det största problemet är debatten om den prylgalna pöbeln som stundtals blossar upp.

Den brukar låta ungefär så här: När det är rea så köper människor för mycket, och framför allt köper de fel saker. I stället för dyrt och hållbart svenskt mode köper de glansiga toppar från närmaste lågpriskedja. Det är inte bra.

 

Inte ens i juletid, när shoppinghatarna borde vara dästa av julmaten och snälla av alla pepparkakor, får folk ha det lite roligt och köpa något speciellt. Den så kallade konsumtionshetsen ska återigen nagelfaras, gärna ur ett miljöperspektiv.

De som handlar grejer på rea har inte bara dålig smak, de förstör vår planet också. Det är en tung börda att bära för en partytopp från H & M.

Konsumtionskritikerna ägnar sig åt en särskilt tröttsam form av förmynderi. I egenskap av informerad och medveten överhöghet tar de på sig rollen att berätta för mindre vetande hur de ska leva sina liv.

De berättar gärna vad som kommer att göra de okunniga lyckliga, vilket givetvis inte är att handla saker – och särskilt inte till nedsatt pris. Detta är ej en acceptabel form av glädje.

Allra helst ska man avstå från att handla på julen, det är den renaste formen av lycka. Eller ge pengar till välgörenhet. Sedan ska man skryta om det i sociala medier. För det räknas inte så länge ingen vet om det.

Något som många glömmer är att konsumtionskritik är en lyxvara. Det är något man enbart har råd med när man redan har allt. Men alla kan inte unna sig det.

 

För singelmamman, studenten eller pensionären är det en betydande skillnad att köpa en vara till fullt pris jämfört med att köpa den på rea. Den där rabatten på 30 procent eller 50 procent känns i plånboken, för att använda en Reinfeldtism.

Det gör att man har råd att skaffa en ny diskmaskin eller ett par skor som kan ersätta de uttjänta.

I vissa avseenden kan jag ge konsumtionskritikerna rätt. Att köpa saker bara för att det är rea är kanske inte en särskilt god idé. Privatekonomin tar stryk. Och ur miljöhänseende är det ingen höjdare att skaffa sig sådant som man tröttnar på och slänger en månad senare.

Samtidigt, visa mig den människa som enbart har uppbyggliga fritidsintressen. Generellt sett brukar folk inte utvärdera lämpligheten i sina hobbyer utifrån huruvida de är till gagn för miljön och mänskligheten som helhet. Och tur är väl det, det låter som en sällsynt tråkig existens.

Därför är det bättre att inte göra sig själv till smakdomare angående vilka vanor som är goda eller ej. Vilka som är livets glädjeämnen bestämmer man bäst själv.

God fortsättning, kära läsare! Och för er som ger er ut i julhandeln: Shoppa och låt shoppa.