Svenska judar påverkas av händelserna i Mellanöstern. Foto: /AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Svenska judar påverkas av händelserna i Mellanöstern.  Foto: /AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Naomi Abramowicz

Skrämmande judehat bland Palestinavänner

Publicerad

När det blir oroligt i Mellanöstern drabbas judar i Sverige. Den här sommaren är inget undantag. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Judar är apornas och svinens avkommor. Det skanderades nyligen på en av de demonstrationer som anordnades av Svensk-palestinska centret i Helsingborg, rapporterar SVT. Syftet var att protestera mot säkerhetskontrollerna som införts vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. Men Israelkritiken urartade i antisemitism. 

När Israelkritik blir till judehat 

Polisen i Helsingborg har på eget initiativ satt i gång en utredning. Judiska församlingen i nordvästra Skåne ska anmäla centret för hets mot folkgrupp. 

Ammar Daoud, en av arrangörerna bakom demonstrationen, tycker inte att han är ansvarig för det som skedde. Antisemitism och Israelkritik är två skilda världar, säger han. 

Så det var alltså en slump att demonstranterna började skandera antisemitiska slagord? Det verkar osannolikt, med tanke på att Svensk-palestinska centret har för vana att sprida antisemitisk propaganda via sin Facebook-sida.  

Ahmed Suleiman, ordförande för Svensk-palestinska centret, verkar dock oförstående inför kritiken som har uppstått. I en intervju med Världen Idag säger han: ”Vi palestinier är kusiner med judar, och vi är ju själva semiter. Så vi kan inte vara antisemiter.” 

Men uppenbarligen går det alldeles utmärkt att vara semit och antisemit samtidigt. Bara för några dagar sen delade Svensk-palestinska centret en bild på sin Facebook-sida med texten: ”Den moderna israeliska staten skapades av familjen Rothschild, inte Gud, och det de gör nu mot det palestinska folket är PRECIS vad de tänker göra med resten av världen.” 

På bilden syns en tecknad soldat från den israeliska armén, flinandes och nersölad av blod. I bakgrunden finns en jordglob, täckt med en Davidsstjärna. Bredvid den israeliska soldaten syns en bild på ett svårt skadat barn, bildtexten lyder: ”I dag är det ett palestinskt barn, snart kommer det att vara ditt barn.”

Svensk-palestinska centret sprider konspirationsteorier om judar 

Det är så nära en klassisk antisemitisk nidbild som man kommer. De blodtörstiga judarna ligger bakom en kapitalistisk konspiration, vars slutgiltiga mål är världsherravälde.

För svenska judar kommer händelserna i Helsingborg inte som någon chock. Vi vet hur det går till vid det här laget. Först eskalerar konflikten mellan israelerna och palestinierna. Sen drabbas judar i Sverige. 

Det bekräftas också av Brottsförebyggande rådet. Det är inte ovanligt att antisemitism aktiveras av händelseutvecklingen i Mellanöstern, står det i Brå:s senaste rapport om hatbrott från 2015

Statistiken är deprimerande. Under 2015 anmäldes fler hatbrott med antisemitiska motiv än någonsin. Men det hör till undantagen att gärningsmannen får svara för sitt brott. Enbart tre procent av de antisemitiska hatbrotten som anmäldes 2014 blev personuppklarade. 

Kommer den judiska församlingens anmälan leda någonvart? Det återstår att se. 

För övrigt har Svensk-Palestinska centret i Helsingborg sökt tillstånd för ännu en manifestation. Dels för att demonstrera mot säkerhetskontrollerna vid al-Aqsamoskén, dels för att protestera mot anklagelserna om antisemitism. Om det så småningom visar sig att det råkade slinka med några antisemitiska slagord blir jag inte ett dugg förvånad. 

Läs också:

Minnesmärken hjälper inte Sveriges judar 

Ursäkta inte judehatet, vänstern  

Tala klarspråk om antisemitismen, Löfven  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag