Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Sexlusten är alla uppfinningars moder

Porren bidrar till människors njutning – och inte minst till teknikutvecklingen.

Sällan har Sverige sett en porrigare debattsommar.

Det började med att Sveriges Kvinnolobby, Roks och Unizon lanserade ett manifest för ett #porrfritt Sverige i Almedalen. Där föreslog kvinnoorganisationerna ett förbud mot kommersiell porr för att ”befria sexualiteten och öka jämställdheten”. Sedan dess har porrens försvarare och kritiker pennfäktats på landets debatt- och ledarsidor.

Även om de som ligger bakom #porrfritt ser sig som kvinnornas befriare är det inget annat än bakåtsträvande nonsens att förbjuda porr. Det är än värre att de utger sig för att göra det i jämställdhetens namn.

Att organisationer som säger sig företräda kvinnors intressen tar sig rätten att bestämma vad som är lämpligt för det täcka könet att tända på är ett steg bakåt, inte framåt, för jämställdheten. Framförallt är det knappt genomförbart, och tur är väl det – särskilt för teknikutvecklingen.


Säga vad man vill om porrbranschen, och det finns en hel del att säga, men den har banat väg för och bidragit till många av de tekniska innovationer som vi tar för givet i dag.

Det kan uppfattas som kontroversiellt men det är ett välkänt faktum inom teknikbranschen. Porrindustrin är alltid bland de första med att testa nya tekniska uppfinningar och att popularisera dem för allmänheten. Den är på ständig jakt efter ny teknologi för att ta sig än närmare konsumenterna. Den vill in i ditt hem och allra helst – in i din säng.

Ta VHS som exempel. Hollywood oroade sig för effekterna som det nya formatet skulle ha på deras intäkter. Det fanns de som till och med ville stämma utvecklarna av videospelaren. Porrindustrin gjorde tvärtom. Den omfamnade videofilmen direkt.

Internet och porr är en historia för sig. Nätet hade inte utvecklats lika snabbt utan porrbranschen.

Den var först med att tjäna pengar på nätet och bidrog till skapandet av e-handeln samt olika metoder för att ta betalt online. Sedan anammades tekniken för mer propra syften, precis som alltid har skett.

Branschen var även en pionjär gällande streaming. Redan 1994 utvecklade ett holländskt företag en plattform för att kunna sända porr. Andra aktörer, som den amerikanska nyhetskanalen CNN, följde snabbt efter. Nu är streaming ett självklart sätt att ta del av filmer, serier och nyheter.


Varför är porrbranschen snabbare än andra med att anpassa sig till ny teknik?

Till skillnaden från många andra industrier räds den inte nya uppfinningar som kan konkurrera ut de gamla. Dels då det finns en inneboende radikalitet i branschen och dels eftersom att det finns mycket pengar inom porren. Därför är den alltid först ut med att testa nya produkter och hitta andra marknader och metoder.

Vad kommer härnäst för porrbranschen?

Nu utvecklas än fler sätt att nå konsumenterna. Framtiden stavas 3D-porr. En virtuell verklighet där tittaren kommer så pass nära skådespelarna som det bara går med hjälp av ett headset.

Inget kommer att stoppa porrens framfart. Särskilt inte de moralistiska förbudsivrare som vill bestämma vilka sexuella fantasier som ska bedömas som politiskt korrekta. Och det ska vi vara tacksamma för, både för njutningens och teknikens skull.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.