Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Salafister försöker hjärntvätta barn och unga

Vivalla i Örebro är ett fäste för salafism, enligt en ny forskningsrapport.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Salafisterna är på frammarsch i Sverige. De har skapat parallellsamhällen där deras intoleranta värderingar styr. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns en mindre grupp bokstavstroende muslimer i Sverige som försöker tvinga andra att följa salafismen, en mycket sträng tolkning av islam. De har skymtats i medierna de senaste åren, bland annat i rapporteringen om moralpoliser i förorten. 

Det har inte gjorts någon riktig kartläggning av de svenska salafisterna och vilken påverkan de har på det svenska samhället. Förrän nu. På torsdagen släppte Försvarshögskolan forskningsrapporten Mellan salafism och salafistisk jihadism, skriven av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Moralpoliserna sprider ut sig  

Enligt salafisterna kan världen delas upp i rent och orent, halal och haram. Det finns ingen tolerans för andra tolkningar av islam. Deras lära är den enda sanna.  

Rapporten beskriver ingående hur salafisterna har skapat enklaver i en rad svenska städer, bland annat i Göteborg, Örebro och Stockholm, där deras värderingar styr. 

Det svenska samhället har inte bara gjort detta möjligt, det har hjälpt salafisterna att bygga parallella strukturer. Med hjälp av generösa föreningsbidrag har de kunnat finansiera verksamheter som framstår som oskyldiga – som ungdomsföreningar eller koranskolor förklädda till ”läxläsning” – men vars egentliga syfte är att sprida deras hårdföra budskap. 

Vetenskapsskolan kritiserad av Skolinspektionen

Salafisterna har dessutom startat egna förskolor och skolor där deras normer råder. En av dem är den omtalade Vetenskapsskolan. Enligt Skolinspektionens granskning av skolan från tidigare i år saknades sexualundervisning på schemat, dans tilläts inte på idrotten och i klassrummen rådde könsuppdelning med killar längst fram och flickor längst bak. 

Vetenskapsskolan räknas inte som en religiös friskola, trots sina många religiösa inslag. Även om det införs ett förbud mot religiösa friskolor kommer inte skolans verksamhet att stoppas. Vetenskapsskolan står i startgroparna för att öppna två nya skolor, en i Halmstad och en i Gävle. 

Salafisterna gör särskilt stora satsningar för att nå ut till barn och unga. Flera av de som intervjuas i rapporten varnar för salafisternas koranskolor och säger att det är närmast obligatorisk närvaro för muslimska ungdomar i vissa områden. Undervisningen är ofta könsuppdelad och syftar till att lära barnen att rabbla Koranen.

Forskarna har låtit göra en analys av ett antal läroböcker som används i några moskéer i Göteborg. Den visar att böckerna lär ungdomarna att varken integreras eller respektera det svenska samhällets regler. 

Barn tvingas bära slöja 

Förtryck av kvinnor och flickor är ett återkommande tema bland salafisterna. Kvinnor ska kontrolleras, både till utseende och beteende. En intervjuperson från en mindre ort i Sverige säger att inom den salafistiska grupperingen i vederbörandes stad börjar flickor bära slöja redan vid ett års ålder. Vid nio räknas flickorna som vuxna.

Salafisterna har blivit skickliga på att manipulera svenska politiker och myndigheter. De vet precis vad som går hem i svenska kretsar och vilka budskap de ska spara för en annan publik. Flera aktörer i den salafistiska miljön har ett Janus-ansikte, säger en polis som intervjuas i rapporten.

Därför måste politiker, kommuner och myndigheter bli mer vaksamma. Det är orimligt att extremister ska kunna sprida sin lära genom att manipulera och mjölka de svenska systemen. 


Läs också: 

SOFIE LÖWENMARK: Förenkla inte hotbilden mot landets moskéer