Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Naomi Abramowicz

Räkna med att hotet från jihadismen blir större

Terrordådet på Drottninggatan har lämnat ett stort sår efter sig. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Om tio år kan jihadisterna i Europa vara ännu fler. Det förutspår den norske terrorforskaren Thomas Hegghammer. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den Islamiska staten har kollapsat. Resandet till Syrien och Irak har avstannat. Men det betyder på intet sätt att den jihadistiska rörelsen är död eller försvagad. 

Enligt den norske terrorforskaren Thomas Hegghammer finns fyra trender som pekar på att jihadisternas aktivitet i Europa kan komma att öka om ett decennium. Han lade fram tesen i en artikel förra året, nu utvecklar han den i sin nya e-bok ”Jihadismens framtid i Europa: en pessimistisk betraktelse”

Den första trenden handlar om den demografiska utvecklingen. Antalet unga muslimer i Europa kommer att bli fler. Vi vet att utanförskap, som det kallas på politikersvenska, ofta går i arv.  

Fler jihadistveteraner

Sannolikt kommer många att ärva sina föräldrars sociala status och bli låginkomsttagare. Merparten av Europas jihadister är eller har varit yngre muslimska män med bristande utbildning och svag anknytning till arbetsmarknaden. Det betyder givetvis inte att personer med de egenskaperna ska betraktas som potentiella terrorister, men det är framför allt ur den gruppen som jihadisterna rekryteras.

Ytterligare en trend är det ökande antalet veteraner. Aldrig tidigare har Europa haft lika många invånare som har deltagit i jihad. Från 2011 till 2016 reste närmare 5 000 européer till Syrien och Irak för att sprida terror. De som återvände, med livet och tron på jihad i behåll, kan komma att spela en avgörande roll framöver. 

Det är inte enbart återvändarna man bör oroa sig för, det finns ett stort antal "aktivister" som aldrig lämnade Europa. Enligt Hegghammer finns det, försiktigt räknat, några tusen radikaliserade islamister som antingen har suttit i fängelse, deltagit i jihad – eller båda.   

Den tredje avgörande trenden är fortsatt väpnad konflikt i den muslimska världen. Dels kan konflikterna utgöra en form av plantskola för jihadister i vardande, dels kan de ge både inspiration och motivation. 

Till sist har jihadisterna goda förutsättningar att bygga upp sin verksamhet så länge det finns möjlighet att verka fritt på internet. De har stor hjälp av krypterade appar som gör att de kan kommunicera och planera utan risk för att bli upptäckta. 

Thomas Hegghammer oroas över Sverige

Vad betyder detta för Sverige? ”Jag är mycket bekymrad över situationen i Sverige på lång sikt”, skrev Hegghammer på Twitter i början av december. 

Det är lätt att förstå varför. Flera svenskar har varit involverade i allvarliga terrordåd i andra länder. Sverige tillhör ett av de länder i Europa som har flest IS-terrorister per capita. Ungefär hälften av dem har återvänt. Enbart ett fåtal har dömts. Det är erkänt svårt att utreda och straffa dem, eftersom det ofta saknas tillräcklig bevisning. 

De behöver inte heller anmäla sig till svenska myndigheter när de kommer tillbaka. De som fortfarande är övertygade jihadister har alltså goda möjligheter att använda sin frihet, erfarenhet och kunskap för att bygga nätverk under de kommande åren. Terrorforskaren Magnus Ranstorp varnade nyligen för att de kan komma tillbaka till sina gamla radikala miljöer där de hyllas som rockstjärnor (P4 Göteborg 13/12).

För att förhindra att Thomas Hegghammers förutsägelse slår in behöver svenska politiker vända på alla stenar i kampen mot den våldsbejakande islamistiska terrorismen. Dådet på Drottninggatan den 7 april får inte bli starten på en terrorvåg.

 

Läs också:

Varning för samordnare utan koll  

Terrordåd har blivit det nya normala i Europa