Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Margot Wallström har dille på Israel

Utrikesministern är inte utrustad med någon diplomatisk ådra.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Ingen kan trampa i klaveret med samma finess som Margot Wallström (S). 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det verkar som att utrikesminister Margot Wallström har fått dille på det där med judar och Israel. Men det blir sällan särskilt lyckat. 

I tisdags rörde det sig om regeringens omdiskuterade Iranbesök, som har behandlats av snart sagt varenda kotte med ett fungerande tangentbord. Liberalernas partiledare Jan Björklund var inte sen med att kritisera ministrarnas sjalbärande. När Wallström bemötte Björklunds kritik sa hon: 

"Det är en diplomatisk självklarhet. Det vet han mycket väl. Och jag tror att jag har sett honom i en kippa. Om han nu säger att han har slutat följa reglerna i Iran så hoppas jag att han verkligen inte har slutat respektera hur man uppträder och klär sig i en synagoga." 

Wallström verkar inte förstå skillnaden mellan lagstadgat slöjtvång och att bära en kippa i en synagoga för att visa respekt för den heliga platsen. Iranska kvinnor som inte bär slöja kan komma att gripas av sedlighetspolisen. De riskerar att behöva betala böter eller sättas i fängelse. Män straffas inte med vare sig fängelse eller böter om de låter bli att ha kippa i synagogan. Det värsta som kan hända är att de blir utskällda av en liten arg judisk tant.  

Israelerna hånar det särskilda sändebudet 

I onsdagens utrikesdeklaration kom självklart Israel upp, som det brukar göra. Wallström, som verkar tro att hon allena kan blåsa liv i fredsförhandlingarna, meddelade högtidligt att regeringen ska utse ett särskilt sändebud för att verka för en lösning på Israel-Palestinakonflikten. 

Responsen från den israeliska regeringen var, av förståeliga skäl, inte överväldigande. 

"Med tanke på den svenska regeringens extraordinära framgångar med att skapa fred världen över, är vi djupt tacksamma över beslutet att äntligen göra slut på den här regionens sjukdomar. Varför kunde de inte komma tidigare?". Det sa Emmanuel Nahshon, talesperson vid det israeliska utrikesdepartementet.

Vad Wallström hade i åtanke är svårt att förstå. Hon är ju inte ens välkommen på statsbesök i Israel. Varför skulle israelerna bry sig om regeringens särskilda sändebud?  

Ett genomgående drag hos utrikesministern är att hon verkar tro att hon är stjärnan i sin egen show. Där ska Margot minsann få vara Margot. Därvidlag påminner hon en del om sin föregångare Carl Bildt (M). En medelstor hund med attityden hos en betydligt större hund, för att parafrasera den amerikanska ambassaden omdöme om Bildt.  

Utrikesminister Bildt (M) var för övrigt inte heller någon favorit hos israelerna. Men han undvek i alla fall att komma på kant med ett helt land. 

Wallström ingen favorit i Israel 

Har Wallström inte rätt att kritisera Israel och Benyamin Netanyahus regering? Givetvis har hon det. Netanyahu har verkligen gjort sig förtjänt av internationell kritik. Men Wallström har knappast portionerat ut kritiken rättvist mellan israeler och palestinier. Hennes uttalande om så kallade "utomrättsliga avrättningar" visade på en total brist på förståelse för civila israelers utsatthet. 

Nej, utrikesministern är inte utrustad med ett diplomatiskt handlag. Det är märkligt. Någon som har varit politiker i åtskilliga år med tjusiga uppdrag som FN-sändebud och EU-kommissionär borde ha lärt sig ett och annat om hur diplomati fungerar. 


Läs också: 


Är Wallström redo för president Trump?


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.