Utrikesministern är inte utrustad med någon diplomatisk ådra. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Utrikesministern är inte utrustad med någon diplomatisk ådra.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Naomi Abramowicz

Margot Wallström har dille på Israel

Publicerad

Ingen kan trampa i klaveret med samma finess som Margot Wallström (S). 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det verkar som att utrikesminister Margot Wallström har fått dille på det där med judar och Israel. Men det blir sällan särskilt lyckat. 

I tisdags rörde det sig om regeringens omdiskuterade Iranbesök, som har behandlats av snart sagt varenda kotte med ett fungerande tangentbord. Liberalernas partiledare Jan Björklund var inte sen med att kritisera ministrarnas sjalbärande. När Wallström bemötte Björklunds kritik sa hon: 

"Det är en diplomatisk självklarhet. Det vet han mycket väl. Och jag tror att jag har sett honom i en kippa. Om han nu säger att han har slutat följa reglerna i Iran så hoppas jag att han verkligen inte har slutat respektera hur man uppträder och klär sig i en synagoga." 

Wallström verkar inte förstå skillnaden mellan lagstadgat slöjtvång och att bära en kippa i en synagoga för att visa respekt för den heliga platsen. Iranska kvinnor som inte bär slöja kan komma att gripas av sedlighetspolisen. De riskerar att behöva betala böter eller sättas i fängelse. Män straffas inte med vare sig fängelse eller böter om de låter bli att ha kippa i synagogan. Det värsta som kan hända är att de blir utskällda av en liten arg judisk tant.  

Israelerna hånar det särskilda sändebudet 

I onsdagens utrikesdeklaration kom självklart Israel upp, som det brukar göra. Wallström, som verkar tro att hon allena kan blåsa liv i fredsförhandlingarna, meddelade högtidligt att regeringen ska utse ett särskilt sändebud för att verka för en lösning på Israel-Palestinakonflikten. 

Responsen från den israeliska regeringen var, av förståeliga skäl, inte överväldigande. 

"Med tanke på den svenska regeringens extraordinära framgångar med att skapa fred världen över, är vi djupt tacksamma över beslutet att äntligen göra slut på den här regionens sjukdomar. Varför kunde de inte komma tidigare?". Det sa Emmanuel Nahshon, talesperson vid det israeliska utrikesdepartementet.

Vad Wallström hade i åtanke är svårt att förstå. Hon är ju inte ens välkommen på statsbesök i Israel. Varför skulle israelerna bry sig om regeringens särskilda sändebud?  

Ett genomgående drag hos utrikesministern är att hon verkar tro att hon är stjärnan i sin egen show. Där ska Margot minsann få vara Margot. Därvidlag påminner hon en del om sin föregångare Carl Bildt (M). En medelstor hund med attityden hos en betydligt större hund, för att parafrasera den amerikanska ambassaden omdöme om Bildt.  

Utrikesminister Bildt (M) var för övrigt inte heller någon favorit hos israelerna. Men han undvek i alla fall att komma på kant med ett helt land. 

Wallström ingen favorit i Israel 

Har Wallström inte rätt att kritisera Israel och Benyamin Netanyahus regering? Givetvis har hon det. Netanyahu har verkligen gjort sig förtjänt av internationell kritik. Men Wallström har knappast portionerat ut kritiken rättvist mellan israeler och palestinier. Hennes uttalande om så kallade "utomrättsliga avrättningar" visade på en total brist på förståelse för civila israelers utsatthet. 

Nej, utrikesministern är inte utrustad med ett diplomatiskt handlag. Det är märkligt. Någon som har varit politiker i åtskilliga år med tjusiga uppdrag som FN-sändebud och EU-kommissionär borde ha lärt sig ett och annat om hur diplomati fungerar. 

 

Läs också:

 

Är Wallström redo för president Trump?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag