Göran Persson tvekar inte, han vill ha ett tiggeriförbud. Foto: ANNA-KARIN NILSSON// EXPRESSEN
Göran Persson tvekar inte, han vill ha ett tiggeriförbud.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON// EXPRESSEN
Naomi Abramowicz

Lyssna på Göran Persson om tiggeriet, Löfven

Publicerad

Man kan inte styra ett land genom önsketänkande. Om Löfven vill att tiggeriet ska bort måste han göra något åt det. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Först och främst. Två saker. Det är det ena. Det andra får vi sätta oss ner och titta på i partiet. Det finns inga lätta lösningar, det ska man vara medveten om.”

Så lät det när Henrik Dorsin, vår tids svar på Karl Gerhard, imiterade S-ledaren Stefan Löfven i satirprogrammet Folkets främsta företrädare inför valet 2014. 

Det hade lika gärna kunnat vara en parodi på Löfvens hållning i tiggerifrågan. 

”Vi har inga planer på något nationellt tiggeriförbud. Men fattigdom och tiggeri måste bort. Det är ingen framtid för någon att sitta på gatan och tigga.” Det konstaterade Stefan Löfven, något tvetydigt, i en valduell mot Ulf Kristersson (M) i TV4 (31/10). 

Samhällsproblem försvinner inte genom magi 

Statsministern verkar tro att hans roll som regeringschef är att önska bort samhällsproblem, snarare än att göra något åt dem. Vi ska inte ha tiggeri. Poff, nu är det borta!

Inte konstigt att både borgare och sossar lider av akut Göran Persson-nostalgi. Säga vad man vill om statsminister emeritus Persson, men han kunde åtminstone ge raka besked. Det gör han också i nättidningens Kvartals nystartade intervjuprogram ”Fredagsintervjun” (10/11). 

Till skillnad från statsministern är Persson tydlig med vad han tycker om tiggeriet: det borde förbjudas. Han intar en vänsterposition som egentligen borde vara självklar för en före detta fackföreningspamp som Löfven. 

I Sverige ska du inte behöva stå på knä och försörja dig. Du ska arbeta. Det här löser inte människors problem, säger Persson. 

Den före detta statsministern vill helst se ett kommunalt tiggeriförbud. Han har en stor del av det svenska folket med sig. En rad opinionsundersökningar visar att majoriteten vill ha ett förbud. 

Under den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna försökt ta över Moderaternas roll som Sveriges främsta ordning och reda-parti. 

Så länge S inte tar tag i tiggeriet lär partiet förlora striden. I samband med stämman i oktober röstade Moderaterna för ett förbud

Förra sommaren gjorde civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi ett försök att lyfta frågan. Det uppskattades inte av statsministern. Än så länge vill Socialdemokraterna bara ta tag i effekterna, inte själva tiggeriet i sig. 

Trots att det utgör en pull-faktor att Sverige inte har någon form av tiggeriförbud. Trots att tiggeriet har lett till en förslumning av stadsbilden, där saneringspersonal till och med måste vaccineras innan de kan städa illegala bosättningar. Trots att det är väl känt att det förekommer utnyttjande, kriminalitet, människohandel och prostitution i samband med tiggeriet. 

Valfridsson vill ha tiggeriförbud 

Regeringens tidigare utredare Martin Valfridsson, som först var emot ett förbud, har till och med ändrat sig. Det finns fortfarande tid för Socialdemokraterna att vända. Det skulle förmodligen uppskattas både av socialdemokratiska lokalpolitiker och potentiella väljare. 

Statsministern har sagt att tiggeriet måste bort. Han verkar ha glömt bort att det faktiskt står i hans makt att göra något åt det. Ibland längtar man nästan tillbaka till Göran Perssons tid. 

 

Läs också:

 

Därför har jag ändrat mig i tiggerifrågan 

Dags att införa ett tiggeriförbud

Rätt signaler om tiggeriet 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag