Naomi Abramowicz

Lämna svenska porrsurfare ifred!

Publicerad

Sveriges stackars porrkonsumenter har det inte lätt. Trots att det är 45 år sedan som porren släpptes lös angrips de från flera håll.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra sommaren lanserade Riksorganisationen för tjej- och kvinnojourer, Sveriges kvinnolobby och Unizon en kampanj för att förbjuda kommersiell porr. Nu har en rad politiker, lobbyister och mer eller mindre kända profiler skrivit under ännu ett upprop mot porrens skadeverkningar.

I en debattartikel, undertecknad av bland andra programledaren Musse Hasselvall, generalsekreteraren för Sveriges Kvinnolobby Clara Berglund och riksdagsledamöterna Caroline Szyber (KD) och Beatrice Ask (M), föreslås en haverikommission för att utreda de skadliga effekterna av internetporren och hur de ska förhindras (DN 15/10).

De anser att porren är alldeles för lättillgänglig. Den skadar såväl barn som kvinnor. Dessutom är porr ”kvinnohatande” och undergräver jämställdhet genom att bidra till våld mot kvinnor. Den uppvisar också ”människohatande värderingar” och förmedlar en ”rasistisk världsbild”. Ingen kan i alla fall anklaga porrkritikerna för bristande engagemang.

Lösningen på detta är, enligt skribenterna, bland annat att införa ett så kallat opt in/opt out-system som i Storbritannien. Det innebär att internetleverantörer per automatik har ett filter mot porr som användaren behöver låsa upp.

Det är ädelt av debattörerna att vilja skydda kvinnor och barn. Men deras förslag för att rädda människor från porrens så kallade skadeverkningar är missriktade.

Om barn tittar på porr från en alltför ung ålder, är det verkligen politikens uppgift att lösa det? Det är något som föräldrar bör diskutera med sina barn. Barnuppfostran är, trots allt, deras ansvar. Och där ingår det att prata om värderingar och moral, fiktion och verklighet, porr och sex.

Beatrice Ask (M).Foto: Stina Stjernkvist/TT

För dem som vill hindra sina barn från att se på porr eller surfa in på diverse vuxna hemsidor finns det gott om appar och filter. Det behövs inte politiska dekret.

Debattörerna hänvisar till att det finns studier som visar att porr inspirerar till sexuellt våld. Men forskningen om porr är långt ifrån entydig; enligt Mariah Larsson, forskare i filmvetenskap och lektor i sexologi, är den ofta politiserad (SR 20/7 2015). Därför finns det anledning att iaktta en viss försiktighet innan man förlitar sig på resultaten.

Porrproblematisörerna säger sig också vilja strypa tillgången på porr i jämställdhetens namn. Det visar en högst begränsad syn på kvinnlig sexualitet. Vad är det som säger att det inte finns kvinnor som gillar den porr som de beskriver som förkastlig? Måste det täcka könet verkligen tända på mjuk belysning, doftljus och romantiska viskningar?

Enligt en undersökning från förra året gjord av porrsajten Pornhub söker porrsurfande kvinnor, i betydligt större utsträckning än män, på termer som ”gangbang” och ”hardcore”. Alltså precis sådan porr som brukar beskrivas som kvinnofientlig.

Det är varken jämställt eller progressivt att försöka stoppa porren. Det är enbart moralism. Om debattörerna verkligen bryr sig om jämställdhet kan de, med största säkerhet, finna annan mer konstruktiv sysselsättning än att jaga porrkonsumenter.

 

Läs också: Sexlusten är alla uppfinningars moder

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag