Naomi Abramowicz

Inte bara dårar som kritiserar Sverige

Trump har fel om Sverige. Men det finns faktiskt trovärdiga röster som kritiserar utvecklingen.
Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Foto: PAUL HENNESSY

Utländska perspektiv kan ge oss nödvändiga insikter om Sverige. Det borde vi välkomna. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är Sverigebildens år. 

Först var det #Janouchgate. Inte bara den samlade tyckarkåren utan till och med statsminister Stefan Löfven (S) hade en åsikt om huruvida författaren Katerina Janouch hade återgett en rimlig bild av Sverige i tjeckiska medier. 

Nu har till och med USA:s president bidragit till debatten om Sverigebilden. I ett tal i lördags sa Donald Trump: "Se på vad som hänt i Tyskland, se vad som hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro, va? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt." 

Presidenten halvpudlade senare på Twitter och skrev att han refererade till ett nyhetsreportage i Fox News. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) svarade att UD arbetar med att sprida en rättvis bild av Sverige, men att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar. 

Fox News och Donald Trump har fel om Sverige 

Så kallade alt right-medier som Fox News, Breitbart och Daily Mail sprider mycket riktigt en felaktig bild av Sverige. De framställer Sverige som ett mångkulturellt inferno. Ett land som är bortom räddning. Det stämmer givetvis inte. 

Däremot finns det anledning att titta närmare på hur Sverigebilden har förändrats i utländska medier under de senaste åren. Tidigare hyllades Sverige ofta som ett föredöme, något som förvisso fortfarande sker när det gäller ekonomisk utveckling. Men när det gäller andra aspekter av det svenska samhället har bilden blivit mörkare, framför allt gällande migration och integration. Exempelvis hyllade franska tidningen Le Figaro Rinkeby som en förebild för välfungerande integration 2005. I dag låter det annorlunda. 

Smaka på ”Sverige är det perfekta exemplet på hur man inte ska hantera den stora migrationen” och ”Fattiga EU-migranter testar gränserna för den svenska toleransen” eller ”Hur Sverige började exportera jihad”. Rubrikerna är inte från vare sig Fox News, Breitbart eller Daily Mail. De kommer från The Telegraph, New York Times och BBC. De kan inte viftas bort som fake news.

Men för många är det svårt att ta till sig den nya Sverigebilden som förmedlas i utländska medier. Det är lite som när en utomstående kommer och kritiserar en störig familjemedlem som man själv brukar sucka över.

Sverigebilden behöver uppdatering

Ta exemplet Stefan Löfven. Vem anklagade honom för att svartmåla Sverige när han påtalade att det var något som höll på att gå sönder? Vi har rätt att beklaga oss över ökade klyftor och misslyckad integration – något som för övrigt både högern och vänstern brukar göra – men nåde den som gör det utan att ha en svensk postadress! Än värre är det om man sviker familjen och skvallrar om Sveriges problem för utländsk press. Det är, för att citera statsministern, inte okej. 

Vi borde välkomna de perspektiv som utländska nyhetskällor presenterar. De tvingar oss att se oss själva utifrån. Utan deras rapportering finns en överhängande risk att vi blir blasé inför gängskjutningar, bränder på asylboenden och våldsbejakande extremism. 

Det är tråkigt att Sverigebilden har försämrats, men det finns faktiskt skäl för det.  

Läs också:

Är det en plikt att hylla Sverige?  

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.