Naomi Abramowicz

Inget är sossarnas fel – säger sossarna

Justitieministern har aldrig fel, tycker han själv.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kom med något nytt. Det är pinsamt att socialdemokratiska toppolitiker fortsätter att skylla Sveriges problem på alliansen när den inte har styrt landet sedan 2014. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det spelar ingen roll vad saken gäller. Om du frågar en ledande socialdemokrat är i princip alla samhällsproblem den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldts, Moderaternas eller alliansens fel. Trots att Socialdemokraterna har suttit vid makten de senaste två mandatperioderna.

Och ingen behärskar konsten bättre än justitieminister Morgan Johansson. Enligt Johansson är det alltid någon annans fel – kommunernas, företagens eller Alliansregeringens. 

Strax innan midsommar intervjuades Johansson i ett stort reportage om den eskalerande gängkriminaliteten. När justitieministern skulle förklara vem som bar ansvar för utvecklingen var han själv och Socialdemokraterna, givetvis, utan skuld. 

”Grundansvaret faller på dem som har prioriterat annat, det vill säga till exempel sänka skatten i stället för att öka antalet poliser. Alliansregeringen gjorde så, de skar ner polisutbildningen med 90 procent på två år för att finansiera sina skattesänkningar”, sa justitieministern till Göteborgs-Posten.

Att Johansson själv har varit justitieminister sen 2014, och inrikesminister samt migrationsminister dessförinnan, tycks vara av smärre betydelse för dagens situation.

Statsminister Magdalena Andersson ska givetvis inte vara sämre. Reinfeldtårens skattesänkningar främjade de rika och skadade sammanhållningen i samhället, påstår Andersson i en DN-intervju. Att Andersson i egenskap av finansminister avskaffade värnskatten , en åtgärd som skräddarsydd för samhällets välbeställda, verkar hon inte låtsas om. Det går att jämföra med Alliansregeringens jobbskatteavdrag som utformades för att gynna låg- och medelinkomsttagare. 

Enligt Johansson är det alltid någon annans fel – kommunernas, företagens eller Alliansregeringens.

Det märks att Andersson har hämtat inspiration av en annan S-gigant på området – Stefan Löfven. ”Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten. Då hände något”. Så sade Löfven till SvD när han blev ombedd att kommentera en Brå-rapport som visade att unga med utrikes födda föräldrar är överrepresenterade i brottsstatistiken. Trots att han var statsminister i drygt sju år hade han givetvis inget att göra med det hela. 

Möjligtvis är det en obligatorisk talepunkt för socialdemokratiska statsråd att skylla allt på Alliansen. När Lina Axelsson Kihlblom tillträdde som skolminister var något av det första hon gjorde att anklaga Alliansregeringen för skjutvåldet. Anledningen? Att Reinfeldt öppnade dörren för marknadsskolan. Det finns all anledning att problematisera skolmarknaden, men den kan knappast sägas vara en av de främsta orsakerna till gängkriminaliteten i Sverige. 

Alliansen gjorde flera misstag under sina åtta år vid makten. Den öppnade upp för en migrationspolitik som byggde mer på ideal och drömmar än Sveriges faktiska integrationskapacitet. Anslagen till försvaret var alldeles för klena. Välfärdssektorn blev till ett lätt byte för den organiserade brottsligheten.

Men Socialdemokraterna har inte bara styrt Sverige sedan 2014, partiet har styrt landet under större delen av 1900-talet. Alla Sveriges problem kan omöjligen ha skapats 2006-2014. Det är dags att sluta skylla ifrån sig.