Naomi Abramowicz

Gröna glädjedödare räddar inte miljön

Publicerad

Att skambelägga människor för att försöka få dem att leva miljövänligt är en dålig idé.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som ägnar sig åt frivoliteter som nöjesresande bör skämmas! Det var kontentan av inslaget "Tyst om resandets mörka sidor" i P1:s Vetenskapsradion.

Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, säger i programmet att vi i ett samhälle med kunskap om klimatförändring borde prata mer om vad vårt resande innebär för utsläpp och annat. Bil- och flygresor glorifieras, trots att vi vet att det får negativa konsekvenser för miljön.

Inslaget är typiskt för 2010-talets klimatångestmånglare. Självspäkande i miljöns namn ses som den främsta av dygder.

 

I stället för att betona de positiva aspekterna av att leva miljövänligt, som att det ofta är betydligt billigare, försöker man få folk att skämmas så mycket att de sedan avstår från diverse förströelser i miljöns namn.

Klimatångestmånglarna återfinns särskilt inom den urbana medelklassen. Att låta bli att unna sig vissa saker signalerar politisk medvetenhet och upplysthet. Listan kan göras lång på sådant som bör undvikas.

Köttet ska slopas. Om du nödvändigtvis ska äta kött bör det vara från en gård i närheten och du ska helst känna grisen vid namn innan du sätter tänderna i den.

 

Allt form av resande för skojs skull bör undvikas till varje pris. Det är förvisso mer okej om du åker till hipsterdestinationer som Berlin och New York. Däremot bör man avhålla sig från att åka till Svenssonresmål som Thailand och Gran Canaria. Det är osäkert om man kan hitta en ekologisk frukostbuffé där.

Och skippa det snabbproducerade modet. Det spelar ingen roll hur många det sysselsätter i Bangladesh eller att jobb inom textilindustrin bidrar till att familjer kan skicka sina barn till skolan. Du vill väl inte bidra till konsumtionshetsen?

Medelklassens miljömuppar är visserligen inte bara hycklare. Ibland har de faktiskt en poäng. Fast det är svårare att driva hem den ifall man utmålar den som reser utomlands, käkar falukorv eller kör SUV som medskyldig till planetens snara undergång.

 

I vissa fall kan agerandet få motsatt effekt. Det ständiga predikandet kan väcka en sorts trotsighet. Nu ska jag köra min bil till mataffären, bara för att jag kan! Ha, där fick du!

Jag tillhör själv gruppen som, nästan på pin kiv, lockas att göra tvärtom bara för att trotsa de gröna glädjedödarna.

Om jag, mot all förmodan, skulle komma ihåg Earth hour tänder jag hellre en lampa till än släcker ned.

Trots att jag är vegetarian sedan tio år tillbaka känner jag för att göra avkall på mina principer och sätta tänderna i en blodig biff så fort jag hör talas om köttfria dagar.

 

Initiativet köttfri måndag, som bland annat kommunerna Nyköping, Lidingö och Haninge har hakat på, är ännu ett exempel på miljörörelsens glädjelöshet. Det går alldeles utmärkt att servera vegetarisk mat utan att påpeka att folk samtidigt går miste om kött. Låt människor mumsa på sina bönburgare utan att göra något väsen av det.

De gröna glädjedödarna verkar inte förstå att det knappast blir mer tilltalande att leva miljövänligt om man envisas med att göra det så tråkigt som möjligt. Präktiga predikningar om vad människor väljer att äta, vad de köper för kläder och hur de väljer att resa undanbedes i fortsättningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag