Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Fi, låt inte clownen Javidi vara riksdagskandidat

Foto: SVT

Feministiskt initiativ säger sig vara ett antirasistiskt parti. Då borde partiet ha nolltolerans mot medlemmar som gör antisemitiska uttalanden. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

”Oldoz Javidi, skådespelare och clown”. Så presenterar sig den numera ökända Fi-politikern och riksdagskandidaten på sin hemsida

Clown är en rimlig beskrivning. Föreställningen började med en intervju för nättidningen Feministiskt Perspektiv om Javidis engagemang i Ship to Gaza, en rörelse som har kritiserats för samarbete med antisemitiska organisationer. 

I intervjun berättar Javidi om sina drömmar om ett Israel utan judar: ”Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?!.”

Sedan citatet uppmärksammades och kritiserades har det tagits bort från nättidningens hemsida. Javidi har försökt trassla sig ur den antisemitiska röran, med begränsad framgång.

Hennes dröm om ett Israel utan judar var enbart en ”fantasivärld” och inte partiets officiella hållning, sade hon senare. Vilka fantasier.

Feministiskt initiativ har tagit avstånd från Javidis uttalande. Nu ska det bli obligatorisk antirasistisk studiecirkel für alles. Den ska ”uppdateras och förstärkas med kunskap om antisemitism”, skriver partiet på sin hemsida. 

Innehöll den alltså inte grundläggande utbildning om antisemitism från början? Nej, i alla fall inte om man tittar på det ”antirasistiska feministiska studiematerial” som finns på partiets hemsida. 

Studiecirkeln består av åtta träffar med ett tema för varje möte. Där ingår bland annat teman som feminism och intersektionalitet, vithet i Sverige, feministisk historieskrivning, tolkningsföreträde i feminismen, vithet och rasism i föreningslivet. Som litteratur föreslås: Den svenska vithetens melankoli, Förtroendevalda med utländsk bakgrund – Dekor eller deltagare, Vithetens hegemoni – för att nämna några exempel. 

Ingen av träffarna behandlar antisemitism. Inga böcker om Förintelsen ingår i det antirasistiska studiematerialet. Det är häpnadsväckande. 

Fi:s svartvita antirasism verkar framför allt handla om att utmana och ifrågasätta vithetsnormen. Var ska juden, som ofta är slående vit, placeras i makthierarkin? Hur ska den förföljelse som judar har utsatts för genom historien, och fortfarande utsätts för, förklaras med postkoloniala och intersektionella teorier? 

Kanske är det bristande historiekunskaper, otillräckliga studiecirklar eller helt enkelt avsaknad av antirasistiska reflexer som gör att Fi:s partistyrelse säger sig ha fortsatt förtroende för Javidi. Hon står fortfarande kvar på partiets riksdagslista. 

Men inte om partiets Stockholmsavdelning får bestämma. I söndags gick Fi Stockholm emot partistyrelsen och bad partistyrelsen omvärdera sitt beslut och tvinga Javidi att lämna sin plats på listan. Partistyrelsen borde ta Stockholmsavdelningens råd. 

”Fi är den tydligaste antirasistiska rösten”, skrev partiet på sin Facebook-sida den 27 juni. Det förblir tomma ord så länge de har en clown som drömmer om ett judefritt Israel på sin riksdagslista. 


Läs också:

Ursäkta inte judehatet, vänstern