Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Din man har rätt när han kallar dig "regeringen"

Vem har makten i hemmet?
Foto: MAGNUS FOND

Patriarkatet i all ära. Men på hemmaplan är det ofta matriarkatet som regerar.

Föreställningen att samhället genomsyras av patriarkala strukturer är populär. Teorin menar att det är strukturerna som hindrar kvinnor från att nå längre i yrkeslivet och att få högre lön och status. Huruvida det påståendet stämmer eller inte är ett ämne för en helt annan krönika. Men det finns en sfär där patriarkatet sällan har en chans: mellan hemmets fyra väggar.

I många familjer, åtminstone i västvärlden, styr matriarkatet med järnhand. För vem är det egentligen som tar ansvar för vart man ska åka de där lediga semesterveckorna? Vem är det som beslutar vilka vänner man ska umgås med på helgen? 

Vem bestämmer var man ska bo och om det ska vara villa, radhus eller lägenhet? I en heterosexuell relation är det oftast kvinnan som roddar allt från barn och vardag till fritid.

Hemmets projektledare och pengaansvariga

Kvinnors ansvarstagande i hemmet omnämns ofta i negativa ordalag. Inte nog med att hon behöver vara duktig på jobbet, hon ska vara duktig i hemmet och agera projektledare också.

Det är klart att det kan bli ett problem om det innebär att hon behöver stå för all form av organisation och sköta alla sociala kontakter. Mannen ska inte bara luta sig tillbaka och förvänta sig att få allt serverat. Den typen av partner står sällan särskilt högt i kurs bland kvinnor. De flesta vill ha en aktiv partner, gärna en som är mer välutbildad och framgångsrik än de själva.

Kvinnlig konsumentmakt 

Strukturanalytikerna brukar glömma att den roll som kvinnor tar på sig innebär inte bara obetalt arbete, utan även makt. Exempelvis bestämmer kvinnan ofta över familjens ekonomiska investeringar, oavsett om det är hennes egna pengar eller inte. Det är något som företag är väl medvetna om och anpassar sin marknadsföring utefter.

För några år sedan gjorde Storbritanniens arbetsmarknads- och pensionsdepartement en, förvisso liten, studie som visade att sannolikheten är större att kvinnan är ”alfapartnern” i en relation. Det betyder att hon bestämmer över finansiella frågor. Hon är den som gör noggranna efterforskningar innan olika beslut fattas, medan mannen gärna skjuter upp dem.

Det finns fler exempel på den makt som kvinnor har i en parrelation. Det är oftast hon som tar initiativ till en skilsmässa, i alla fall i västländer som USA och Sverige.

Nu blir det skilsmässa, sa frun 

Vid en separation är män, inte minst de som tillhör en äldre generation, ofta mer emotionellt sårbara än kvinnor. Män har sällan samma väl utvecklade sociala kontaktnät eller vänner som de kan ringa och prata av sig med när det gäller känslor.

Kanske har partnern varit den enda som man har anförtrott sig till. Den möjligheten försvinner när relationen går i stöpet. Till skillnad från kvinnor är män mindre villiga att söka psykologhjälp, vilket kan göra uppbrottet ännu svårare.

Kvinnor har många fördelar jämfört med män. De är kompetenta när det gäller att ratta sociala relationer av alla de slag. De är vana vid att ansvara för familjens planer och ekonomiska beslut. Dessutom är de i snitt mer välutbildade än sina manliga partners.

Däremot tenderar kvinnor, till skillnad från män, att konsekvent underskatta sin makt. Fler kvinnor borde inse hur stor den är. 

De kvinnor som önskar större jämställdhet i hemmet får förlika sig med tanken på att dela makten med sina makar. 


Läs också: 

NAOMI ABRAMOWICZ: Systerskapet är lika illa som gubbväldet 

NAOMI ABRAMOWICZ: Sverige behöver fler sura tanter

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.