Att bli medborgare ska betyda något. Foto: SHUTTERSTOCK
Att bli medborgare ska betyda något.  Foto: SHUTTERSTOCK
Naomi Abramowicz

Det är för lätt att bli svensk medborgare

Publicerad

Medborgarskap kan vara ett viktigt verktyg för integration. Så är det inte med dagens låga krav. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tuffare regler för medborgarskap är en fråga som har lyfts gång på gång under 2000-talet, utan att särskilt mycket har hänt. Ändå har det funnits en opinion för att ställa högre krav.

Det märktes inte minst vid valet 2002 då FP gick till val på att införa språkkrav. Partiet blev tredje största och fick hela 13,4 procent av rösterna, siffror som Jan Björklund bara kan drömma om i dag. 

Språkkrav är trendigt igen 

Politiska trender går i cykler. På torsdagen presenterade Moderaterna ett antal förslag för att skärpa kraven för att bli svensk medborgare (DN 7/9). Ett av dem som rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé och advokaten Gunnar Strömmer presenterade var krav på grundläggande svensk- och samhällskunskaper. 

Grundläggande svenska borde vara ett minimikrav för den som vill bli svensk medborgare. 

Det räcker inte med att kunna engelska. Så länge man inte behärskar det svenska språket är det svårt att ta del av vad som sker runtomkring en och att orientera sig i samhället. Det gör en maktlös och passiv. Hur ska man kunna nyttja sin medborgerliga rättighet och rösta i riksdagsvalet, om man inte förstår vad partierna går till val på?

Språkkrav är för övrigt inga konstigheter i andra europeiska länder. Det är snarare Sverige som står ut. 

Ett av de mindre genomtänkta M-förslagen är att införa en så kallad integrationsbonus. Den som lär sig god svenska, jobbar och kan försörja sig ska kunna bli medborgare snabbare. Det är en dålig idé. 

Integrationsbonus - nej tack 

Det är begripligt att man vill öka incitamenten för att jobba och lära sig svenska, men förslaget är kontraproduktivt. Det kan mycket väl leda till fiffel med arbetsintyg och att människor köper sig medborgarskap. 

Tobé och Strömmer vill också göra det möjligt att återkalla medborgarskap i vissa fall, exempelvis om någon har lämnat felaktiga uppgifter eller begått allvarliga brott mot staten – som terrorbrott. 

Den första frågan utreddes för tio år sen. Att man inte har tagit till sig av utredarens idéer är anmärkningsvärt. Ingen ska kunna mygla sig till ett svenskt pass. Den andra frågan behöver utredas noggrant innan man går vidare. 

Det är bra att borgerligheten debatterar medborgarskapsfrågan på nytt. Vi ställer alldeles för låga krav på den som vill bli medborgare jämfört med våra grannländer. 

Det räcker att man kan styrka sin identitet, har permanent uppehållstillstånd samt har bott ett antal år i Sverige och har levt ett skötsamt liv. Voilà, sen får man ett av världens mest attraktiva pass. 

Syftet har varit att utjämna skillnaderna mellan icke-medborgare och medborgare. Men kravlöshet leder inte till ökad gemenskap. Det gör det inte heller lättare att integreras. I stället har man tömt en viktig symbol på dess betydelse.

Det gick väl an i ett homogent land med begränsad invandring. Det fungerar sämre i dag. Om det görs rätt kan medborgarskap vara en av de få enande symbolerna i ett samhälle där sedvänjor, religion och kultur skiljer oss åt. 

Frågan är bara varför Moderaterna inte gjorde något åt saken när partiet faktiskt satt vid makten. 

 

Läs också: 

Rädda förorten från kamelmjölken  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag