Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naomi Abramowicz

Delningsekonomin är kejsarens nya kläder

Foto: SANTIAGO LYON / AP

Det är bra att byta grejer med varann. Det är mindre bra när begreppet ”delningsekonomi” blir ett sätt för folk att kringgå lagen.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Turistsäsongen är i full gång i huvudstaden. För den som vill hitta ett billigare alternativ till hotell finns det gott om valmöjligheter på Airbnb:s hemsida. Man kan hyra allt från enstaka rum till lyxiga lägenheter och något oväntat: en kontorslokal i Gamla stan som saknar duschmöjligheter. 

Populärt att hyra genom Airbnb 

Förra året blev det 180 000 uthyrningar via Airbnb i Stockholm. I år uppskattas siffran stiga till 200 000.

Airbnb:s framfart i Sverige har inte varit friktionsfri. Lägenheter hyrs ut utan att människor ber bostadsrättsföreningen om lov. Folk låter bli att betala skatt på sina inkomster från korttidsuthyrningarna. Grannar surnar till. En undersökning från Fastighetsägarna i Stockholm visar att 85 procent av de svarande var negativa till korttidsuthyrningar.  

Ytterligare ett bekymmer är att plattformen har använts för att bedriva ljusskygg verksamhet. Det har rapporterats om flera fall där det har bedrivits bordellverksamhet i lägenheter som har hyrts ut via Airbnb.  

Polisen varnade senast i juni för att lägenhetsbordellerna har ökat i takt med korttidsuthyrningarna. När hallickar hyr en privatbostad behöver de inte akta sig för misstänksam hotellpersonal som kan slå larm. 

Berlin och Barcelona, som har ett mycket större inflöde av turister än Stockholm, har skärpt reglerna rejält för att stoppa Airbnb. 

Berlinare och barceloniter klagar på att Airbnb tar död på kvarterslivet och att affärer tvingas stänga ned. Turisterna stör, festar för mycket och skräpar ned. Stadsförvaltningarna klagar på att de trissar upp bostadsmarknaden och att uthyrarna närmast bedriver hotellverksamhet – utan att skatta för det. 

Delningsekonomin har fördelar och nackdelar 

Delningsekonomin, där Airbnb är den största aktören, kan mycket väl vara något positivt. Men det finns flera exempel på hur tjänster professionaliseras till den grad att ordet delningsekonomi enbart används som ursäkt för att låta bli att betala skatt och följa de regler som andra utförare tvingas göra. Där någonstans slutar det att vara delningsekonomi och blir enbart näringsverksamhet med orättvisa konkurrensfördelar. 

Airbnb är inte det enda exemplet. Ta de många taxiapparna. Vissa varianter, där privatpersoner har kört utan taxiförarlegitimation, har tvingats lägga ned. Andra befinner sig, än så länge, i en juridisk gråzon. 

I mars kom regeringen med ett lagförslag, som nu är ute på remiss, om att införa en ny taxikategori för att de nya digitala taxitjänsterna inte ska kunna dansa runt de bestämmelser som gäller för ordinarie taxiverksamhet. Det är bra att regeringen försöker få lagstiftningen att hänga med utvecklingen. 

Nya regleringar väntar taxibranschen

Den hajpade delningsekonomin är ett exempel på vad som sker när en gammal företeelse får ett nytt, häftigare namn. 

Folk har, som Hasse Alfredsson sjunger, alltid bytt grejer med varann. Fast kalla det för sharing economy och all vett och sans försvinner. Den som ser problem blir enbart en bakåtsträvande regleringsivrare.  

Men att hyra ut sin lägenhet svart blir inte finare för att det sker via Airbnb. Och svarttaxi blir inte bättre för att det heter super duper car sharing service och sköts via en app. 


Läs också: 

PATRIK KRONQVIST: Tvättstugans död får mig att tvivla på delningsekonomin 

ANN-CHARLOTTE MARTEUS: Politikens bortskämda terapitanter finns i Fi