Dålig stämning mellan Ohlsson och Björklund. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Dålig stämning mellan Ohlsson och Björklund.  Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Naomi Abramowicz

Birgittas velande kan inte rädda Liberalerna

Publicerad

Att vara kluven är ute. Både och-politik kommer inte att gå hem hos väljarna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför går det så uselt för Liberalerna? Partiet har backat i samtliga riksdagsval sen 2006. 

Om du frågar Jan Björklunds utmanare Birgitta Ohlsson beror valförlusterna på att partiet har övergivit mittenpolitiken och rört sig alldeles för långt åt höger. För att locka fler väljare behöver Liberalerna bli ett trovärdigt socialliberalt alternativ, skriver Ohlsson i en debattartikel på partiets dag i Almedalen.  

Leijonborg gjorde succé 

När gick det senast riktigt bra för partiet numera känt som Liberalerna? Jo, det var när dåvarande partiledaren Lars Leijonborg gjorde braksuccé med 13,3 procent i valet 2002. 

Det nämner dock inte Ohlsson i sin debattartikel. Kanske för att valresultatet inte hade något att göra med den liberalism som Ohlsson förknippas med. Tvärtom, framgångsreceptet var i stället Lars Leijonborgs kravliberalism.  

På den tiden ägde Folkpartiet, vila i frid, integrationsfrågorna. Det var också ett av partiets förslag som dominerade den politiska debatten. 

Under valrörelsen 2002 presenterade Folkpartiet ett förslag om att den som ville bli medborgare också skulle behöva göra ett språktest. Internationellt sett är inte språktest särskilt kontroversiellt. Men det möttes, inte helt oväntat, av kritik såväl externt som internt. Till mångas förtret gillade väljarna partiets idé. 

En av dem som kritiserade förslaget var ingen annan än Birgitta Ohlsson, som då kandiderade till riksdagen för FP. Hon var öppen med sitt motstånd: ”Språktest kommer jag att arbeta mot”, sa Ohlsson i en intervju efter valet (DN 16/9 2002). 

Om partiet hade fortsatt med samma linje i integrationsfrågorna, den som Ohlsson motsatte sig, är det mycket möjligt att Liberalerna hade haft ett betydligt starkare stöd i opinionen i dag. Särskilt med tanke på att väljarna ständigt utnämner integration och invandring till den viktigaste frågan. 

Partiet har inte haft några större framgångar när det gäller integrationspolitiken under de senaste åren. Få minns Erik Ullenhags tid som integrationsminister med värme. Men nu verkar det som att Jan Björklund försöker att återta initiativet. Under Liberalernas dag fokuserade han framför allt på klyftorna mellan lågutbildade invandrare och svenskfödda. Även språktestet såg en comeback under Björklunds pressträff på tisdagen.  

Det märks att Liberalernas partiledare försöker att återupprepa Leijonborgs succé. Samtidigt gjorde han nyligen ett utspel om att utvisningarna till Afghanistan behöver stoppas. Björklunds vacklande skapar onekligen förvirring. Om man röstar på Liberalerna, får man ett gäng tuffa Leijonborgare eller mjuka Westerbergare?  

Birgitta Ohlsson velar 

Enligt Birgitta Ohlsson behöver Liberalerna ännu mer både-och-politik (Expressen 3/7). Hon verkar inte förstå att det är ett av partiets främsta problem; de kan inte bestämma sig.  

Liberalernas tvärsäkra obeslutsamhet gör ingen människa, och framförallt ingen väljare, glad. Ett tips till partiet är att välja en linje och hålla sig till den. Väljarna brukar gilla sådant. 

Läs också: 

Det är inte synd om duktiga Birgitta  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag