Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Naomi Abramowicz

Nu måste de ta sexbrotten på allvar

Mer information är av godo, Johansson. Foto: / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Utsattheten för sexualbrott har ökat dramatiskt bland unga kvinnor. Och så ska Sverige kallas världens mest jämställda land. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad kallas den som försöker beskriva ett allvarligt samhällsproblem?

Alarmist. Trygghetsförnekare. Kärt barn har många namn.

Efter Brottsförebyggande rådets senaste siffror från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) kan vi förhoppningsvis lämna striden om verklighetsbilden därhän. För det är uppenbart att ett allvarligt trendbrott har skett. Och det går inte att dribbla bort, oavsett hur många öknamn man ger sina meningsmotståndare.  

Privatpersoners utsatthet för brott har nått aldrig tidigare uppmätta nivåer. 15,6 procent av de tillfrågade uppgav att de har utsatts för misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier det senaste året. Det är den högsta siffran sedan den första mätningen presenterades för drygt tio år sedan. 2015 var andelen 13,3 procent. Innan dess pendlade siffran mellan 11,3-13,1 procent. 

NTU visar att otryggheten ökar 

Det är framför allt sexualbrott, bedrägerier och trakasserier som har ökat. Unga kvinnor i åldrarna 16-24 år är särskilt drabbade. Under 2016 hade hela 14 procent utsatts för någon form av sexbrott. Året dessförinnan var siffran nio procent.

Den som vill ha en förklaring till den drastiska ökningen får leta annorstädes. Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, säger i ett pressmeddelande: ”I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen”.

Desto större anledning att försöka bringa klarhet i den saken. I måndags föreslog Moderaterna att Brå borde få i uppgift att kartlägga sexualbrottslingars ursprung. 

Förslaget sågades direkt av justitieminister Morgan Johansson (S): ”Det förefaller som om Moderaterna drar sig för att prata om mäns roll i det här och i stället bara vill skylla på invandrarna.” (SVT 14/11). Johansson verkar mer intresserad av att svartmåla M än att gå till botten med varför unga kvinnors situation har blivit kraftigt försämrad.

I en undersökning från 2005, då Brå senast kartlade kriminellas ursprung, framgick det att överrisken var väsentligt större att utrikes födda var misstänkta för våldtäkt eller försök till våldtäkt jämfört med någon med svenska föräldrar. 

Kartlägg brottsligheten

De senaste åren har Sverige upplevt den största invandringen någonsin. Att undersöka huruvida det finns något samband mellan den och kvinnors ökade utsatthet för sexualbrott borde därför inte vara främmande för regeringen. Ju mer information, desto lättare blir det att arbeta brottsförebyggande. Det gäller för övrigt alla brottstyper.

Trots att så många unga kvinnor utsätts för brott väljer endast 11 procent av de drabbade att polisanmäla. Det är nedslående att inte fler har större förtroende för rättsväsendet, men högst begripligt. På flera håll i Sverige läggs våldtäktsfall på hög eftersom polisen måste ägna tid och resurser åt gängkriminaliteten. Kvinnors trygghet bortprioriteras.

Såväl de rödgröna som de borgerliga partierna måste ta utvecklingen på största allvar. Att ägna sig åt fiska-i-grumliga-vatten-retorik, som justitieminister Morgan Johansson, hjälper inte brottsoffren. Det leder till politisk kramp och kortslutning, och framför allt tar det fokus från sakfrågan.

Den utvecklingen vi ser nu är inte värdig världens mest jämställda land, med världens enda "feministiska" regering.

 

Läs också:

 

Räds inte fakta om brott och invandring  

En feministisk regering bör prioritera sexbrott