Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Naomi Abramowicz

Äntligen kärleksbombas polis och försvar

Helt rätt att ösa kärlek över polis och försvar.

Sveriges uniformklädda kårer har fått alldeles för lite kärlek. Nu verkar det som att de sent omsider har välkomnats in i stugvärmen.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I söndags besökte hela 80 000 personer Försvarsmaktens dag på Gärdet i Stockholm. 

Det var en blandad skara, från barnfamiljer och unga par till prins Carl Philip med familjen i släptåg. 

Fältartister uppträdde på scenen, fallskärmsjägare hoppade från transportplan och det fanns militärfordon till allmän beskådan. Det blev en riktig folkfest. ”Det går inte att önska sig något bättre än det här!”, sa en glad ÖB om dagen. 

Kanske håller något stort på att ske. Håller Försvarsmakten på att bli folkkär? 

Det vore en välkommen förändring om de som viger sina liv åt vårt lands säkerhet äntligen fick den uppskattning de förtjänar. Tidigare har de i bästa fall mötts med likgiltighet, i värsta fall med hat.  

Försvaret på väg att bli folkkärt 

För fem år sen bloggade majoren Carl Bergqvist, pennan bakom den populära säkerhetspolitiska bloggen Wiseman’s Wisdoms, om att många officerare drar sig för att ha på sig uniform till och från jobbet. Enligt Bergqvist sågs det som något pinsamt. 

Bland amerikanska politiker ses det som en merit att ha tjänat sitt land. Det visar att man är självuppoffrande och disciplinerad. Så är det inte i Sverige, här talar man tyst om sin tjänstgöring. Vi har fått höra till leda om utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) tid som folkhögskollärare, men hur många gånger har Liberalernas Jan Björklund talat om sin karriär som major? 

Det är kanske inte så konstigt. Bara för fyra år sedan hade vi en moderat statsminister som kallade försvaret för ett särintresse. Som tur är har mycket förändrats sen dess.

Att göra en Reinfeldt skulle innebära politiskt självmord i dag. Nu tävlar partierna i stället om att ge mest pengar till försvaret. Så sent som i fredags sa centerledaren Annie Lööf att partiet vill satsa 2,2 miljarder kronor. 

Det har inte bara skett en attitydförändring gällande försvaret, utan även polisen. Synen på polisen är inte längre en vattendelare inom svensk politik. Precis som när det gäller försvaret pågår en ständig budgivning mellan partierna om vilka som är beredda att satsa mest resurser. 

Det verkar alltså som att ytterligare en uniformklädd yrkeskår äntligen börjar få lite välförtjänt respekt för sitt slitsamma arbete. Det syns inte minst i sociala medier. 

Twitterkontot YB Södermalm, som drivs av två polisbefäl som arbetar inom utryckningsverksamheten på Södermalm i Stockholm, är oändligt populärt med sina 135 000 följare.   

Krama en polis 

Det är inte bara i den virtuella världen som kåren får uppskattning. Efter terrordådet på Drottninggatan fick polisen idel kärlek från stockholmarna. Polisbilar utsmyckades med blommor. Poliser på stan fick kramar. 

”Den här typen av kärleksbombning är större än vad jag har varit med om under mina 25 år som polis”, kommunpolis Fredrik Wallén (Mitti Stockholm 13/4). Samma sak skedde även i andra delar av landet. 

Egentligen borde det vara okontroversiellt att visa respekt och uppskattning för dem som är beredda att offra sina liv för oss i tjänsten. Det verkar äntligen som att det är på väg att bli det i Sverige.  

 

Läs också:

Brottsligt att Sverige saknar poliser  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!