Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nähä, Sverige var visst inte värt att försvara

Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M), Beatrice Ask (M), Mikael Oscarsson (KD), Karin Enström (M), Allan Widman (L) meddelade vid en pressträff under fredagen att de borgerliga partierna lämnar försvarsberedningen. Foto: NAINA HELèN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har inte lyckats få med sig sitt parti – och Magdalena Anderssons finansdepartement – på att öka försvarsbudgeten till 1,5 procent. Därför spricker nu försvarsberedningen. Foto: OLLE SPORRONG
Under den stora försvarsmaktsövningen Aurora 17 deltog flera andra länder, här syns franska trupper ställa i ordning sin utrustning. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

Det är illavarslande att försvarsberedningen spricker. Regeringen behandlar landets säkerhet som en andra rangens fråga.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I två år har försvarsberedningen arbetat i stor enighet. Man är överens om omvärldsanalysen – det säkerhetspolitiska läget har försämrats – och om att ett väpnat angrepp mot Sverige ”inte kan uteslutas”. Men i onsdags ville Socialdemokraterna genom försvarsminister Peter Hultqvist plötsligt reservera sig mot den föreslagna anslagsnivån. 

S kräver att beskeden om försvarsbudgeten skjuts på framtiden. Men utan finansiering blir försvarsberedningens förslag förstås inget mer än en from önskelista. 

Därför förklarade M, KD, C och L under fredagen att man lämnar försvarsberedningen med omedelbar verkan, eftersom man inte kan stå bakom en överenskommelse som inte kommer att kunna genomföras. 

Sätt stopp för budgettangon

Är det någonting svenskt försvar inte behöver mer av, är det politiker som kommer med ofinansierade fantasisatsningar. Hälften av de pågående materielprojekten har drabbats av förseningar eller fördyrningar, enligt försvarsutskottet. I november rapporterade Ekonomistyrningsverket, ESV, att försvarets investeringsplaner ligger 29 miljarder kronor högre än budgeten fram till år 2025. 

I december levererade Statskontoret nästa salta salva: Försvarsmaktens ekonomiska underlag har varit obegripliga, inte minst för att ”Försvarsmakten har utgått från antaganden om framtida till­skott”.

Försvarsmakten måste sluta upp med att drömma om mer pengar, och planera utifrån de anslag man faktiskt har fått. Men just därför är det särskilt viktigt att politikerna inte duckar för att göra prioriteringarna. 

Vi behöver försvarspolitiker som sätter försvarsförmågan främst, och som klarar av att stå emot försvarsindustrins propåer. När man, för att ta ett exempel, köper in 14 tomma Gripen-skrov för hundratals miljoner kronor betyder det att det blir mindre pengar kvar till annat, som viktiga övningar. Det krävs faktiskt två för att dansa budgettango.

Försvarsberedningen såg ut att göra genombrott

Det är därför ansvarslöst av S att mäla ut sig från sin egen försvarsberedning. Det lilla som hade läckt ut från beredningen innan den bröt samman pekade mot att man var nära att göra två viktiga genombrott i försvarspolitiken: 

En helt ny krigsorganisation – i stället för att fortsätta lappa och laga på insatsförsvaret från år 2000, som var dimensionerat för att göra begränsade insatser långt borta, inte för att försvara Sveriges territorium. 

Förstärkt försvarsbudget, med minst 1,5 procent av bnp till år 2025. Alla satsningar skulle göras inom denna ram. Det var socialdemokrater och moderater dessutom överens om så sent som i höstas, rapporterade Patrik Oksanen i Hela Hälsingland.

Det såg alltså ut som om svenska försvarspolitiker äntligen skulle ta sin uppgift på allvar, och lägga en stabil grund för ett fungerande territorialförsvar. Tyvärr visar Socialdemokraterna nu att landets säkerhet inte är en prioriterad fråga för regeringen.

Generalmajor Karlis Neretnieks intervjuas om tillståndet i det svenska försvaret i Ledarsnack.