Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Något är ruttet inom S i Malmö

Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, agerade inte på uppgifterna om att det hölls ”romska rättegångar” i Malmö stads lokaler.
Foto: PRESSBILD
Agerandet är tyvärr en del av ett mönster i Malmö stad.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, tycker att den egna politiska karriären är viktigare än att bekämpa parallella rättssystem.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv har den gångna veckan avslöjat hur romani kris – en sorts parallella rättegångar för romer – har hållits i Malmö stads lokaler. Sådana möten har letts av Stefan Wydow, vice ordförande i Malmös romska råd, som på uppdrag av kommunen jobbar med att inkludera romer.

Frida Trollmyr – ansvarigt kommunalråd för kulturfrågor samt ordförande i romska rådet – har försökt två sina händer. Uppgifterna om att Wydow använt sin roll i rådet för att kalla till romsk rättegång sa hon sig överhuvudtaget inte känna till.

Men på onsdagskvällen kunde Jenny Strindlöv genom inspelade samtal visa att Trollmyr fick information om saken redan i september ifjol.

Kommunalrådet var dock märkbart ointresserad av att agera.

”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord,” hörs hon säga på inspelningarna.

Det är rent häpnadsväckande.

Ett kommunalråd får alltså uppgifter om att en tjänsteman i staden utnyttjar sin position som ett verktyg för hedersförtryck – och att det finns mejl, telefonsamtal och vittnen som styrker detta. Hennes ryggmärgsreflex är då inte att försöka ta reda på mer – utan att oroa sig för den egna politiska karriären.

Det överslätande agerandet ser tyvärr ut att vara en del av ett mönster.

Under 2018 avslöjade Kvällsposten att det fanns stora problem inom SSU Malmö. En medlem vittnade exempelvis om att hon uppmanades av ordföranden att inte debattera hedersförtyck – eftersom det skulle vara kränkande för kvinnor med slöja. SSU Malmö hade också bjudit in en salafistisk predikant för att tala.

Frida Trollmyrs reagerade genom att spela ned problemen och hävdade att det endast handlade om att en person uttalat sig olämpligt.

Socialdemokraterna i Malmö behöver förklara varför det innebär politiskt självmord för deras företrädare att bekämpa sådana fenomen.

Samma år avslöjade Kvällsposten även att Malmö stad delat ut bidrag till den islamistiska och antisemitiska rörelsen Mili Görus. Frida Trollmyr tyckte då att staden gjort allt man kunnat begära. 

”Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska.”

Trollmyr såg heller inga problem med att Qatar var största bidragsgivare när Skandinaviens största moské byggdes i Malmö – trots att emiratets investeringar syftade till att sprida en salafistisk och extremt konservativ av islam.

– Jag tänker att alla vill sprida sin religion. Det är samma som när kristna missionerar, sa Trollmyr, till Sydsvenskan.

Studerar man Frida Trollmyrs sporadiskt uppdaterade twitter-konto märker man att det verkliga engagemanget finns någon annanstans.

De enda som hon återkommande ifrågasätter är de som faktiskt tar sig tid att kolla vad folk skriver och försöker sätta stopp för samhällets lättsinniga bidragsrullning till föreningar med tveksamma värderingar.

En ständig måltavla är terrorforskaren Magnus Ranstorp. I februari anklagade hon honom rentav för att bedriva ”rasistisk hets” mot folkbildningen.

Efter onsdagens skandal måste kommunalrådet Frida Trollmyr avgå och ge plats åt en kraft som inte slätar över – utan motarbetar – parallell rättskipning och hederskultur.

Och Socialdemokraterna i Malmö behöver förklara hur sjutton det kan innebära ”politiskt självmord” för deras företrädare att bekämpa sådana fenomen.