Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muteborgsandan är en landsplåga

Uppdrag gransknings reportage om (gen)tjänstemän i Göteborgs kommun år 2010 gav upphov till öknamnet Muteborg.Foto: SVT / SVT

Trafikverket meddelar att också det har anställda som tagit emot datorer av it-företaget Labcenter. Det är inte att verka i allmänhetens tjänst, utan rent skadligt för tilliten. 

 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tidigare har rapporterats att anställda vid Riksgälden, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Region Östergötland har fått med sig surfplattor, dator, spelkonsoler och mobiler med sig hem när de varit på kurs hos Labcenter i Stockholm. 

Nu har Trafikverket åtalsanmält 16 av sina anställda för att ha tagit emot det kursföretaget kallar "labbtillbehör".  Labcenter hävdar att det inte är en muta, utan arbetsverktyg som förstås tillhör arbetsgivaren.

Åklagaren mot korruption såg inte utredningsgrund

Kanske är det påståendet är juridiskt hållbart. Riksenheten mot korruption meddelade i början av oktober att det inte finns någon grund för en mututredning mot företaget och de anställda vid Riksgälden.

Senare får vi veta om åklagarkammaren i Stockholm går vidare med den alternativa brottsmisstanken - förskingring. De dyra dataprylarna har inte hamnat på arbetsplatserna utan i hemmen.

Även om det hela slutar med att mottagandet av "labbtillbehör" inte visar sig brottsligt är det förkastligt. 

Arbetar man i en statlig myndighet är man i allmänhetens tjänst. Ryggmärgsreflexen borde vara att larma högre chef när man får med sig en dyr datorpryl från kompetensutvecklingskursen. Men här har flera tiotals statliga tjänstemän glatt tagit med sig grejerna hem.

Uppenbarligen har flera statliga myndigheter missat att förklara för sina anställda vems tjänare de är. 

Intraservice i Göteborg for och flög

Det är inte bättre i kommunerna. Bara den senaste månaden har den kommunala revisionen i Göteborg konstaterat att nio av tio utlandsresor som avdelningen "intraservice" gjort haft oklart syfte. Att man åkt till USA fast liknande konferenser ordnades i Europa. Att det var mycket luft i programmen. Att den politiska ledningen själva bestämde att den skulle åka med.

Nämndordföranden Tord Karlsson (S) sitter kvar. Partikamraten, kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson anser att det inte handlade om "konkreta oegentligheter".

Så låter det även i Skåne. Där köpte chefen för Fritid Helsingborg under fem år alla möjliga grejer för miljoner - i strid med stadens upphandlingsavtal - från det företag sonen arbetade för. Sedan fick sonen jobb i förvaltningen; utan att fylla i ansökningsformulär, trots sämre meriter än andra sökande.

Chefen har gått i pension. Vidare politiska följder har saken inte fått. "Inga oegentligheter har begåtts", förklarade idrotts- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Engström (KD). 

Politiker i stat och kommun borde förstå att de måste markera hårt mot ljusskygga affärer inom sina verksamheter, även om de inte är uppenbart brottsliga. Ekonomiavdelningarna måste bli bättre på att granska fakturor. Annars riskerar går-det-så-går-det-attityden att spridas bland allmänhetens tjänare. 

Sverige får inte förvandlas till ett enda stort Muteborg.

 

Läs också: 

Topparnas fiffel är ett hot mot hela samhället 

ANNA DAHLBERG: Korruption måste tas på större allvar