I april 2016 greps den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali av iransk underrättelsetjänst under en konferens i Iran. Han fängslades och dömdes till döden.
I tisdag larmade hans hustru om att hans tid snart kan vara ute. I ett telefonsamtal hade Djalali berättat att han flyttats från det ökända fängelset i Evin till ett annat fängelse, känt för sina många avrättningar.
Ahmadreza Djalali, som kom till Sverige 2009 och har forskat i katastrofmedicin, bland annat vid Karolinska institutet i Stockholm, anklagas för att ha spionerat på Iran för Israels räkning. Spionanklagelser är vanliga i Iran och det existerar ingen rättssäkerhet i mullornas brutala rike. Djalali satt fängslad i sju månader innan han fick träffa en advokat, och denne fick inte ta del av några domstolshandlingar.
Advokaten fick inte heller tillträde till revolutionsdomstolen.
Under rättgången presenterades inga bevis för spioneri, bara ”erkännanden” som pressats fram under tortyr, isolering och med hot om att Djalalis familj skulle straffas om han inte erkände, enligt Amnesty International.
I ett brev, utsmugglat från fängelset, skrev läkaren att han i själva verket straffats för att han vägrat att spionera på EU-länder åt Iran.
Sverige har inget med fallet att göra, anser Teheran.
År 2018 fick Ahmadreza Djalali svenskt medborgarskap. I normalfallet skulle det ha stärkt Sveriges förhandlingsposition. Men Iran erkänner inte dubbla medborgarskap och har nekat svensk UD-personal att besöka fängelset. Sverige har inget med fallet att göra, anser Teheran.
Enligt utrikesminister Ann Linde har UD arbetat ”intensivt” med fallet, både i Stockholm och i Iran. ”Jag har vid upprepade tillfällen tagit upp fallet med företrädare för Iran på hög nivå, inklusive utrikesministern”, sa ministern i riksdagen i augusti.
I veckan var Linde åter i kontakt med Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif. Efter samtalet skrev hon på Twitter att Sverige fördömer dödsstraff och verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas.
Irans utrikesdepartement svarade kyligt, via Twitter, att Linde har ”bristfällig och inkorrekt information” och att Sveriges inblandning är ”oacceptabel.”
Sverige har genom åren verkat för avspänning i relation till Iran.
Fallet har uppmärksammats internationellt av såväl Amnesty som EU och FN:s människorättskommitté. Förhoppningsvis hjälper de nu UD att pressa på.
Sverige har genom åren verkat för avspänning i relation till Iran. Vi stödde kärnenergiavtalet från 2015, som bland annat innebar lättnader av sanktionerna. Och Sverige har överhuvudtaget inte varit pigg på sanktioner.
”Diplomati och dialog är alltid att föredra”, sa Ann Linde i sitt tal på Folk och Försvar i januari i år, apropå flygkraschen som orsakades av iransk militär där 17 svenskar omkom.
Sverige måste nu göra klart för mullorna att silkesvantarna kommer att läggas på hyllan om Iran inte låter sig bevekas i fallet Ahmadreza Djalali.