MUF tänker vuxnare än Kristersson om välfärden

Moderaterna skulle skaffa sig en unik och viktig nisch inom borgerligheten om man släppte välfärdskapitalets trånande hand.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vuxen-Moderaterna borde lyssna noga på ungmoderaterna: Sluta vänslas med välfärdskapitalet! 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ingen lär ha missat att Moderaterna, som i dag samlas i Göteborg för sitt Sverigemöte, har en arbetslinje. Men vad vill partiet egentligen med välfärden? Has det någon välfärdssjäl?

Det borgerliga styret i Stockholms landsting förskräcker. Nya Karolinska är ett haveri och i primärvården har man gödslat med fria vårdval som fått kostnaderna att galoppera.

Det är inte svårt att framkalla bilden av Moderaterna som ett parti med mer passion för välfärdsföretagande än för välfärd.

Vems ärenden går Moderaterna?

Det finns moderater som inser detta. I onsdags gick MUF-ordföranden Benjamin Dousa till frontalangrepp mot borgerlighetens marknadsdyrkan i DN. Varför har ingenting gjorts åt friskolereformen sedan den sjösattes för 26 år sedan, undrade han. Det finns ju så allvarliga problem med reformen.

Dousa kritiserar den borgerliga reflexen att avfärda all kritik mot skolmarknaden. Sedan kommer bredsidan:

"Jag menar att många tongivande politiker inom borgerligheten har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så välfungerande skolsystem som möjligt."

Den kritiken borde varje seriös borgerlig politiker ta på blodigt allvar. Vems ärenden är det man går, i första hand - medborgarna eller företagens? Det går inte att sätta båda först, deras intressen är inte identiska och ibland rent motstridiga.

Benjamin Dousa sätter skolan före riskkapitalisterna. Och då ser han samma problem som Expressens ledarsida: skolmarknaden är en dysfunktionell hybrid där konkurrens och fria vinstuttag förvrider och korrumperar. Varje elev är en pengapåse som oseriösa aktörer kan locka med allehanda tricks: trivsel och presenter, tramskurser och, värst av  allt, glädjebetyg.

För ett parti som värnar den fria marknaden borde det vara självklart "att inte acceptera misslyckade pseudomarknader", skriver Dousa.

Bjud svenska folket god och resurseffektiv välfärd

Moderaterna skulle skaffa sig en unik och viktig nisch inom borgerligheten om man släppte välfärdskapitalets trånande hand och började se på valfrihet och konkurrens med rationella brillor och samhällets bästa för ögonen. 

Då skulle partiet rimligen inse att vinstintresset i princip inte har i skolan att göra och att tokfria vårdval är en pengaslukare. Däremot skulle de ha rätt i att mer företagande kan vara en lösning i primärvården: Norges fastläkarmodell är värd att lära av. 

Jobb och välfärd före bidrag lyder titeln på Moderaternas vårmotion. I den DN Debatt-artikel som Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson skrev i samband med med motionsläppet, blev dock inte så mycket sagt om välfärden. Resonemangen gled gärna över till älsklingsgrenarna skatter och skatteslöseri. 

Den passionen borde Moderaterna applicera på välfärden: bjud svenska folket god och resurseffektiv välfärd. 

Värna valfriheten men reglera välfärdsmarknadens aktörer så att de tjänar det allmänna bästa.  


Läs också:

Har alliansen inget lärt av sina misstag?


Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om S-krisen, EU-avgiften och regeringsbildning.