MP-Lövin är arg på verkligheten

När Sverige skakas av gängmord, handgranatsattacker och ett ökat antal sexualbrott verkar Miljöpartiet ha retirerat in på den relativistiska vägen igen.
Foto: ULF PALM/TT & JOHAN NILSSON/TT

Isabella Lövin attackerar verklighetsbilden i stället för riktiga samhällsproblem. Det är illa både för Miljöpartiet och för Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter terrordådet på Drottninggatan i fjol vände Miljöpartiet ryggen åt sin tidigare kritiska syn på terrorbekämpning - åtminstone i retoriken. Gustav Fridolin krävde rentav fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och betraktas som säkerhetsrisker. 

När Sverige nu skakas av gängmord, handgranatsattacker och ett ökat antal sexualbrott verkar partiet dessvärre ha retirerat in på den relativistiska vägen igen. På onsdagen gick Isabella Lövin ut i Dagens Nyheter och gnällde på verklighetsbilden.

"Alla partier förstärker bilden av hur brottslighet och sexuella övergrepp är något som i princip håller på att ta över Sverige.", sa Lövin.

Ökad brottslighet

Det är ett mycket märkligt uttalande. Två år i rad har nästan alla brottstyper ökat i den nationella trygghetsundersökningen. Andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott har ökat mycket kraftigt. Bland flickor och kvinnor mellan 16 och 24 år utsattes hela 14 procent under fjolåret.

I det läget väljer alltså Isabella Lövin, vice statsminister i "världens första feministiska" regering, att klaga på att sexualbrott ges för stor uppmärksamhet. Det är faktiskt häpnadsväckande.

Lövin fortsatte att hamra in samma budskap under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Visst nämnde hon problem som gängskjutningar och hedersvåld. Men huvudbudskapet var att politiker och väljare borde sudda ut sin sura min; ekonomin är ju stark och innovationskraften hög. Till slut lät Lövin som en amerikansk presidentkandidat: "Vi ger resten av den demokratiska världen hopp."

MP-språkrörets linje är märklig på flera sätt. Det som har gött populismen är ju inte politiker som ser och pratar om samhällsproblem - utan politiker som har blundat medan problemen har tillåtits växa. Att i detta läge kräva någon slags tillkämpad optimism vore rent kontraproduktivt.

Men det är också märkligt med tanke på hur MP självt brukar låta i klimatfrågan. För det är knappast med ljusa färger och peppiga budskap som MP brukar sälja in sin tuffa klimatpolitik. Det är med det fräna klarspråk som Lövin själv använde i riksdagen på onsdagen: Livet på planeten är hotat om vi inte vidtar åtgärder.

Isabella Lövin

Isabella Lövins uttalanden är först och främst ett problem för det egna partiet. Att börja recensera verklighetsbilden lär knappast vara en vinnande strategi för ett parti som redan balanserar på riksdagsspärren.

Men det är illavarslande även för Sverige. När man hört socialdemokrater tala rättframt om den ökande brottsligheten har det varit svårt att förstå att regeringen ändå kunnat vara så saktfärdig i att tackla problemen; på onsdagen ville Stefan Löfven inte ens att utesluta att sätta in militär mot gängen. 

Nu förstår man bättre. Socialdemokraterna har ju varit tvungna att få med sig de gröna ombord och i MP:s värld skiner fortfarande solen. Åtminstone i nio månader till.


Läs också:

Skärp kraven för att få svenskt medborgarskap