När Sverige skakas av gängmord, handgranatsattacker och ett ökat antal sexualbrott verkar Miljöpartiet ha retirerat in på den relativistiska vägen igen. Foto: ULF PALM/TT & JOHAN NILSSON/TT
När Sverige skakas av gängmord, handgranatsattacker och ett ökat antal sexualbrott verkar Miljöpartiet ha retirerat in på den relativistiska vägen igen.  Foto: ULF PALM/TT & JOHAN NILSSON/TT

MP-Lövin är arg på verkligheten

Publicerad

Isabella Lövin attackerar verklighetsbilden i stället för riktiga samhällsproblem. Det är illa både för Miljöpartiet och för Sverige.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter terrordådet på Drottninggatan i fjol vände Miljöpartiet ryggen åt sin tidigare kritiska syn på terrorbekämpning - åtminstone i retoriken. Gustav Fridolin krävde rentav fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och betraktas som säkerhetsrisker. 

När Sverige nu skakas av gängmord, handgranatsattacker och ett ökat antal sexualbrott verkar partiet dessvärre ha retirerat in på den relativistiska vägen igen. På onsdagen gick Isabella Lövin ut i Dagens Nyheter och gnällde på verklighetsbilden.

"Alla partier förstärker bilden av hur brottslighet och sexuella övergrepp är något som i princip håller på att ta över Sverige.", sa Lövin.

Ökad brottslighet

Det är ett mycket märkligt uttalande. Två år i rad har nästan alla brottstyper ökat i den nationella trygghetsundersökningen. Andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott har ökat mycket kraftigt. Bland flickor och kvinnor mellan 16 och 24 år utsattes hela 14 procent under fjolåret.

I det läget väljer alltså Isabella Lövin, vice statsminister i "världens första feministiska" regering, att klaga på att sexualbrott ges för stor uppmärksamhet. Det är faktiskt häpnadsväckande.

Lövin fortsatte att hamra in samma budskap under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Visst nämnde hon problem som gängskjutningar och hedersvåld. Men huvudbudskapet var att politiker och väljare borde sudda ut sin sura min; ekonomin är ju stark och innovationskraften hög. Till slut lät Lövin som en amerikansk presidentkandidat: "Vi ger resten av den demokratiska världen hopp."

MP-språkrörets linje är märklig på flera sätt. Det som har gött populismen är ju inte politiker som ser och pratar om samhällsproblem - utan politiker som har blundat medan problemen har tillåtits växa. Att i detta läge kräva någon slags tillkämpad optimism vore rent kontraproduktivt.

Men det är också märkligt med tanke på hur MP självt brukar låta i klimatfrågan. För det är knappast med ljusa färger och peppiga budskap som MP brukar sälja in sin tuffa klimatpolitik. Det är med det fräna klarspråk som Lövin själv använde i riksdagen på onsdagen: Livet på planeten är hotat om vi inte vidtar åtgärder.

Isabella Lövin

Isabella Lövins uttalanden är först och främst ett problem för det egna partiet. Att börja recensera verklighetsbilden lär knappast vara en vinnande strategi för ett parti som redan balanserar på riksdagsspärren.

Men det är illavarslande även för Sverige. När man hört socialdemokrater tala rättframt om den ökande brottsligheten har det varit svårt att förstå att regeringen ändå kunnat vara så saktfärdig i att tackla problemen; på onsdagen ville Stefan Löfven inte ens att utesluta att sätta in militär mot gängen. 

Nu förstår man bättre. Socialdemokraterna har ju varit tvungna att få med sig de gröna ombord och i MP:s värld skiner fortfarande solen. Åtminstone i nio månader till.

 

Läs också:

Skärp kraven för att få svenskt medborgarskap

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag