Regeringens skatt har redan fått en del företag att skrota sina planer på fler solcellsanläggningar. Foto: Stephan BerglundRegeringens skatt har redan fått en del företag att skrota sina planer på fler solcellsanläggningar. Foto: Stephan Berglund
Regeringens skatt har redan fått en del företag att skrota sina planer på fler solcellsanläggningar.  Foto: Stephan Berglund
Språkröret och regeringens klimatminister, Isabella Lövin Foto: Ann JonassonSpråkröret och regeringens klimatminister, Isabella Lövin Foto: Ann Jonasson
Språkröret och regeringens klimatminister, Isabella Lövin Foto: Ann Jonasson

MP har infört Sveriges mest korkade skatt

Publicerad

Har miljöpartisterna drabbats av solsting?

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sol, vind och vatten är det bästa MP vet. Och det är ingen hemlighet.

Men Miljöpartiet har varit med och infört Sveriges mest korkade skatt. Dessutom på förnybar energi. Från och med 1 juli måste den som har en större solcellsanläggning betala energiskatt för den el man inte längre köper för att man tillverkar egen solel.

Summan är 30 öre per kilowattimme om anläggningen har en effekt på 255 kilowatt eller mer. Och har ägaren - organisationsnumret - flera mindre anläggningar som tillsammans överstiger dessa kilowatt blir man också skattskyldig.

Kan språkröret och regeringens klimatminister, Isabella Lövin, förklara logiken i att betala skatt för energi som man själv producerar och sedan konsumerar? Den finns inte. Inte ens MP skulle kräva att cyklister som får lampan att lysa med dynamon ska straffbeskattas för sin energiproduktion.

Regeringen skyller solenergisskatten på EU och EU-rättens begränsningar för statsstöd. Det är inte ovanligt att svaga politiker skyller saker som de själva har uppfunnit på just EU.

Denna flykt från eget ansvar spär på skepsisen och motståndet mot EU.

SVT kunde i veckan avslöja att EU-kommissionens representation i Stockholm noga har utrett saken - just för att EU inte ska få skulden. Och representationens chef Katarina Areskoug Mascarenhas konstaterade att:

"Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi."

Sedan följer ett sensationellt avslöjande. Den svenska regeringen har inte varit i kontakt med EU-kommissionen innan den införde skatten!

I lagrådsremissen "Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016" är det ändå fullt med hänvisningar till EU-rätten, som på sidan 90: "Utan ovanstående begränsningar (255 kilowatt) kan däremot undantaget därmed komma anses utgöra ett statligt stöd."

Bakom den märkliga skatten finns alltså undermåliga förarbeten. Det vore politisk dynamit om en lojal miljöpartistisk riksdagsledamot stod bakom den KU-anmälan som måste komma. Men Carl Schlyter, som nu är ute i kylan, kanske ställer upp.

Magdalena Anderssons statssekreterare Leif Jakobsson vidhåller att inga fel har begåtts och att "det här är inget som EU-kommissionen har kommunicerat till den svenska regeringen."

Kommunicerat? Det är Sveriges ansvar att kontrollera hur våra lagförslag förhåller sig till EU-rätten. Och det var också Jakobssons ansvar då han fram till i juni var vice ordförande i skatteutskottet.

MP:s tidigare språkrör och fixstjärna Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Till SVT säger hon: "Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det?"

Ja, varför, Isabella Lövin?

 

UPPDATERING: Den korkade solskatten kan sänkas

 

Läs också:

Sju korkade skatter som borde skrotas

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag