Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP dikterar åter migrationspolitiken

Uppgörelsen om de ensamkommande visar att MP åter har tagit kommandot över svensk migrationspolitik.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det hade varit bättre att låta Miljöpartiet lämna regeringen än att skapa nytt kaos i den svenska migrationspolitiken. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en händelse som såg ut som en tanke att statsminister Stefan Löfven inte var närvarande vid måndagens pressträff. 

Risken finns ju att människor har lyssnat på vad Löfven har predikat under de senaste två åren - nämligen att det ska vara ordning och reda i svensk flyktingpolitik. Att skyddsskäl ska avgöra om en person får stanna i Sverige eller inte. Att ett nej måste betyda ett nej, och att de som har fått avslag måste lämna landet.

Nu kastas villkoren om ännu en gång. Asylprövningar för tusentals personer slängs i praktiken i papperskorgen liksom resultaten från alla de medicinska åldersbedömningar som har gjorts det senaste halvåret. "Äsch, vi struntar i den rättsliga prövningen. Vi testar något annat i stället", skulle man kunna sammanfatta regeringens uppgörelse.

De som accepterat domstolens avslag är förlorare

Undrar just hur det känns för de afghaner som faktiskt tog den svenska asylprövningen på allvar. De som har följt domstolens beslut och satt sig på planet tillbaka till Kabul. Eller de unga män som valde att inte registrera sig som minderåriga när de sökte asyl i Sverige, och som har fått ett avslag som gäller.

Gymnasieamnestin är orättvis på så många plan. Den skapar en gräddfil för en utvald grupp unga vuxna utan skyddsskäl. De erbjuds nu mer generösa villkor för sina uppehållstillstånd än krigsflyktingar från Syrien. 

Det är Miljöpartiets klassiska linje i flyktingpolitiken. Det är aldrig skyddsbehoven som är avgörande, utan att sy ihop olika godtyckliga lösningar för de som redan är här och riskerar att utvisas. 

Den nya uppgörelsen verkar vara en snabbt hoprafsad servettskiss. Alla som registrerade sig som ensamkommande barn före 24/11 2015 (oavsett verklig ålder) och har fått vänta längre än 15 månader på asylbesked ska få chansen att stanna för att slutföra sina gymnasiestudier. 

I Sverige är ett nej alltid ett maybe

Kruxet är förstås att väldigt få klarar sina gymnasiestudier. Enligt Skolverket går bara 30 procent vidare till ett nationellt gymnasieprogram tre år efter att de påbörjade språkintroduktionen. Det innebär att lärarna i stället blir de som ska fatta utvisningsbesluten framöver.

Men MP verkar ha snott ihop en lösning även på detta problem - kallat yrkespaket - som än så länge bara finns på idéstadiet. Gissningsvis kommer det att konstrueras så att alla klarar det. Det enda man kan vara säker på är att godtycket kommer att bli omfattande. 

Sverige har en moralisk skuld att reglera mot de unga afghaner som lockades hit av den gränslösa retoriken. Men det borde ske i form av ett kraftigt höjt återetableringsstöd, inte genom att riva upp asylprövningen. 

Det hade varit bättre att låta MP lämna regeringen. Nu är trovärdigheten för svensk flyktingpolitik återigen skadeskjuten. Det sänder olyckliga signaler till såväl flyktingsmugglare som väljare. 

I Sverige är ett nej alltid ett maybe.


Läs också: Medierna måste klara att bevaka det mänskligt svåra