Uppgörelsen om de ensamkommande visar att MP åter har tagit kommandot över svensk migrationspolitik. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppgörelsen om de ensamkommande visar att MP åter har tagit kommandot över svensk migrationspolitik. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

MP dikterar åter migrationspolitiken

Publicerad

Det hade varit bättre att låta Miljöpartiet lämna regeringen än att skapa nytt kaos i den svenska migrationspolitiken. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en händelse som såg ut som en tanke att statsminister Stefan Löfven inte var närvarande vid måndagens pressträff. 

Risken finns ju att människor har lyssnat på vad Löfven har predikat under de senaste två åren - nämligen att det ska vara ordning och reda i svensk flyktingpolitik. Att skyddsskäl ska avgöra om en person får stanna i Sverige eller inte. Att ett nej måste betyda ett nej, och att de som har fått avslag måste lämna landet.

Nu kastas villkoren om ännu en gång. Asylprövningar för tusentals personer slängs i praktiken i papperskorgen liksom resultaten från alla de medicinska åldersbedömningar som har gjorts det senaste halvåret. "Äsch, vi struntar i den rättsliga prövningen. Vi testar något annat i stället", skulle man kunna sammanfatta regeringens uppgörelse.

De som accepterat domstolens avslag är förlorare

Undrar just hur det känns för de afghaner som faktiskt tog den svenska asylprövningen på allvar. De som har följt domstolens beslut och satt sig på planet tillbaka till Kabul. Eller de unga män som valde att inte registrera sig som minderåriga när de sökte asyl i Sverige, och som har fått ett avslag som gäller.

Gymnasieamnestin är orättvis på så många plan. Den skapar en gräddfil för en utvald grupp unga vuxna utan skyddsskäl. De erbjuds nu mer generösa villkor för sina uppehållstillstånd än krigsflyktingar från Syrien. 

Det är Miljöpartiets klassiska linje i flyktingpolitiken. Det är aldrig skyddsbehoven som är avgörande, utan att sy ihop olika godtyckliga lösningar för de som redan är här och riskerar att utvisas. 

Den nya uppgörelsen verkar vara en snabbt hoprafsad servettskiss. Alla som registrerade sig som ensamkommande barn före 24/11 2015 (oavsett verklig ålder) och har fått vänta längre än 15 månader på asylbesked ska få chansen att stanna för att slutföra sina gymnasiestudier. 

I Sverige är ett nej alltid ett maybe

Kruxet är förstås att väldigt få klarar sina gymnasiestudier. Enligt Skolverket går bara 30 procent vidare till ett nationellt gymnasieprogram tre år efter att de påbörjade språkintroduktionen. Det innebär att lärarna i stället blir de som ska fatta utvisningsbesluten framöver.

Men MP verkar ha snott ihop en lösning även på detta problem - kallat yrkespaket - som än så länge bara finns på idéstadiet. Gissningsvis kommer det att konstrueras så att alla klarar det. Det enda man kan vara säker på är att godtycket kommer att bli omfattande. 

Sverige har en moralisk skuld att reglera mot de unga afghaner som lockades hit av den gränslösa retoriken. Men det borde ske i form av ett kraftigt höjt återetableringsstöd, inte genom att riva upp asylprövningen. 

Det hade varit bättre att låta MP lämna regeringen. Nu är trovärdigheten för svensk flyktingpolitik återigen skadeskjuten. Det sänder olyckliga signaler till såväl flyktingsmugglare som väljare. 

I Sverige är ett nej alltid ett maybe.

 

Läs också: Medierna måste klara att bevaka det mänskligt svåra

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag