Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mota LO i grind

Rosornas krig. Foto: Ron Chapple Stock

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Med Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson som ordförande hörs och syns LO i samhällsdebatten igen. Det är bra. Ju fler tydliga röster desto större möjlighet att väcka det politiska engagemanget hos medborgarna.

Fast för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven innebär LO:s klara krav bekymmer. De inger människor förhoppningar om en rad kostsamma reformer om det blir regeringsskifte efter valet.

I går presenterade LO en detaljerad plan för höjningar av a-kassenivåerna. I dag får bara lågavlönade, med inkomster upp till 18 700 kronor i månaden, 80 procent av inkomsten täckt av a-kassan. LO kräver att taket höjs till 25 000 kronor 1 januari 2014.

Thorwaldsson uppskattar att detta första steg kostar statskassan fem miljarder kronor. Men LO vill inte stanna där.

Åren därefter ska takhöjden öka ytterligare för att landa på 34 000 kronor år 2016. De tre första månaderna av arbetslöshet ska gränsen vara ännu generösare - löner upp till 38 800 kronor ska skyddas. Alla beloppen ska indexeras.

 

Många miljarder blir det. Allra helst som LO dessutom vill luckra upp arbetsvillkoren för att få a-kassa. Den som gått igenom gymnasiet eller svenska för invandrare med godkända betyg ska få en grundersättning, liksom den som skramlat ihop en högskoleexamen. Det blir ett slags medborgarlön för välartade.

Om detta kan man säkert säga en sak - genomförs förändringarna kommer arbetslösheten att öka. Även om regeringen samtidigt skulle kräva en kontrollapparat vars make aldrig skådats. Arbetsförmedlingens nya regler om att arbetslösa skriftligt ska redovisa sin sökaktivitet varje månad räcker inte långt i sådana fall. Och det är regler som LO avfärdat som en felaktig resursanvändning.

Men LO har en annan idé, lanserad första maj. Trycket uppåt på arbetslösheten ska kompenseras av att kommuner och landsting får 30 miljarder kronor att anställa för. Och så ska arbetsförmedlingen uppenbarligen få ännu massa mer miljarder eftersom billiga fas 3 ska ersättas av bidragsjobb till kollektivavtalad lön.

För LO är detta inget problem. Thorwaldsson har förvisso inte guldbyxor, men väl åsikten att överskottsmålet för statens finanser ska tas bort och att plus och minus i räkenskaperna inte är så viktigt. Socialdemokraterna däremot, kritiserar finansminister Anders Borg för att tumma på målet.

Socialdemokraterna ska gå till val med parollen jobben främst. Det slogs fast av partikongressen i "Framtidskontraktet". Om partiet går LO till mötes, eller halva vägen, framstår löftet om full sysselsättning mer som en feberfantasi än en verklig målsättning.

 

Därför bör Stefan Löfven ta debatten med LO innan människors hopp om betydligt högre ersättningar får fäste. Det är fler människor som arbetar fler timmar som är förutsättningen för en stärkt välfärd. Inte minst för pensionärerna, vars ekonomi Löfven vill värna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!