Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moskéattacker
hot mot Sverige

Foto: Pontus Lundahl / Tt

"Rör inte min moské!" lyder ropet från många svenskar som nu vill demonstrera sin solidaritet med muslimer, som gång på gång fått se sina bönehus runtom i Sverige utsättas för attentat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ett vackert slagord, men om sanningen ska fram inte särskilt korrekt. Majoriteten svenskar är inte muslimer och har förmodligen aldrig satt sin fot i en svensk moské. Vad de vet om islam kan ofta nedtecknas på en mindre papperslapp.

Men ett slagord kan och bör alla enas kring: "Rör inte vår religionsfrihet!" Det är en grundläggande demokratisk princip. Människor får ha vilken tro de vill och alla har rätt att utöva sin religion i frihet och trygghet. Vi behöver inte gilla eller ens bry oss om varandras religioner, men vi måste tolerera dem. En attack på en moské är en attack mot det svenska samhället.

Därför är det glädjande att så många moskéer har "kärleksbombats" efter att de attackerats. I Uppsala satte människor upp pappershjärtan och små hälsningar på moskéns dörr efter en brand i torsdags. En manifestation genomfördes vid moskén på fredagen, med civilminister Ardalan Shekarabi (S) närvarande. Under en demonstration vid Slottet i Stockholm talade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Inrikesminister Anders Ygeman (S) talar om behov av dialog mellan regering, polis och muslimska församlingar. Och det är viktigt att regeringen visar att man tar attackerna på allra största allvar. Och dialog är alltid bra. Men det är inget substitut för konkreta åtgärder. Polisen måste lösa sin uppgift och skyddet kring moskéerna måste förbättras.

Att rättsväsendet får tag på de skyldiga är viktigt, inte bara för att rättsstaten är den yttersta garanten för att vi ska kunna utöva våra fri- och rättigheter. Det är också viktigt därför att förövarna är som mest skräckinjagande när de är ansikts- och kroppslösa.

På internet krävs inte många klick för att hitta islamofober som spyr ut sitt groteska hat. Men somliga går från verbalt hat till skadegörelse, till och med mordbrand. Det verkar vara rena turen att ingen människa har dött. Vad är det för krafter som ligger bakom sådana dåd? Hur många människor rör det sig om?

Enligt attitydundersökningar blir svenskar alltmer toleranta, allt mindre rasistiska. Så känns det självfallet inte för dem råkar ut för rasism i sin vardag. Så känns det inte när ännu en moské attackeras. Men det är viktigt att hålla det i minnet, att inte förlora perspektiven.

Antirasismen är vida starkare i Sverige än rasismen. Vi har alla ett ansvar för att det förblir så.