Mormor och farfar har mest att vinna på att vaccinera sig

Han sa bara ”Stick!”
Foto: KUNGL. HOVSTATERNA / TT NYHETSBYRÅN
Gustaf V är den enda monark som blivit invald i tennisens internationella Hall of Fame. Slutade spela som 88-åring, då han började få svårt att se bollen.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Israel har vaccinerat sin befolkning i en makalös takt och bland de äldre som nu har fått sin andra dos har det på sina håll firats med fest och dans (och munskydd), skriver Metro US. (Länk finns i texten.)
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu står äldre med behov av hemtjänst på tur att vaccineras. Men det gäller att informationen verkligen går fram till alla.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges kung tillhör inte de sköraste i Sverige. Han är en spänstig 74-åring, vilket man kanske ska vara när ens gammelfarfar – Mr. G – spelade tennis tills han var 88 år.

Förra veckan, när Carl XVI Gustaf lät sig covidvaccineras i kamerablixtarnas sken, hördes en del gnäll: Varför ska han få gå före? Orättvist! Men självklart var det rätt på alla sätt. 

Vid sidan av att kungen är statschef, föregår han med gott exempel. Om han kan få en del som tvekar att ta sprutan, är det guld värt. Kan kungen inspirera de äldre, desto bättre. 

För hur står det till med vaccinationsviljan bland Sveriges seniorer?

Många äldre har levt isolerat under pandemiåret. Då kan det ta emot bara att lämna hemmet.

Tittar man på Gotland, ser det bra ut. Där har vårdcentralerna börjat vaccinera äldre med hemtjänst och deras inre krets. Och intresset är stort, säger vaccinsamordnaren Christine Senter till Sveriges Radio. De bokningsbara tiderna fylldes i ett nafs.

Men i Jönköping, där fem vårdcentraler erbjuder covidvaccination, är bilden mer oroande. Hemtjänstpersonalen vaccinerar sig gärna – vilket i sig är jättebra – men det har dykt upp relativt få hemtjänstbrukare, rapporterar SVT

Vad kan det bero på? Äldre har tidigare visat sig ha hög – ja, högst – vaccinationsvilja.

Äldreomsorgschefen i Jönköping, Camilla Johansson, har nog en poäng när hon pekar på att många äldre har levt isolerat under pandemiåret. Då kan det ta emot bara att lämna hemmet, för att inte tala om att beträda en vårdcentral.

Vårdcentraler skulle kunna lugna de tveksamma genom att informera tydligt om sina smittskyddsåtgärder på hemsidan: Vi håller avstånd, någon trängsel tillåts inte. Sköterskan som vaccinerar dig har munskydd och visir. Ha gärna munskydd, du också.

Damma av Anslagstavlan om det inte redan är gjort.

Vårdcentralerna borde överhuvudtaget anpassa sin kommunikation till den målgrupp som ska vaccineras. Nu när äldre med hemtjänstbehov står på tur är det knappast optimalt att skriva som Hälsans vårdcentral i Jönköping: ”Välj knappval för vaccination för att underlätta för vårt arbete alternativt boka tid via Bra Liv nära-appen.” 

Många seniorer använder inte nätet alls så det behövs information längs andra vägar, både om att vaccination erbjuds och om vaccinets verkan. 

Hemtjänstpersonal har i uppgift att hålla brukarna à jour om det praktiska, men med tanke på att en del i den gruppen är tveksamma till att vaccinera sig själva, kan den inte stå för all information. (Det behövs tvärtom informationskampanjer riktade även till dem, att döma av Dagens Nyheters nya kartläggning.)  

Foldrar borde passa hemtjänstbrukarna, liksom information i public service. Damma av Anslagstavlan om det inte redan är gjort. De som är för skröpliga för att ta sig till en vaccinationspunkt måste självklart erbjudas hjälp.

Sveriges äldre har så mycket att tjäna på att ta vaccinet. Man kan börja leva lite mer normalt igen, träffa familj och vänner. I Israel firar grå pantrar sin andra dos med danspartaj! 

Ju fler som vaccinerar sig, desto mer normalitet kan vi erövra.

Gör som kungen, rulla upp ärmen.