Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mörkläggandet av svensk skola är en stor skandal

Annie Lööf. Centerledaren har motsatt sig att offentlighetsprincipen ska gälla friskolor, vilket lett till dagens hopplösa situation.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Anna Ekström. Utbildningsministern (S) måste snabbt välja väg för att återinföra öppenheten om skolans förhållanden. Annars blir eleverna lidande.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Regeringen måste agera snabbt för att skolstatistik ska bli offentlig igen. Skolvalet får inte ske i blindo.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det fria valet mellan kommunala och privata skolor förutsätter att elever och föräldrar kan jämföra alternativen med stöd i fakta.

Vilket är betygssnittet? Hur står det sig i förhållande till resultaten på de nationella proven? I vilken utsträckning är lärarna behöriga i ämnena de undervisar i? Sett till elevsammansättningen - går det bättre eller sämre än förväntat?

Går det inte att hitta svar på dessa viktiga frågor kommer skolvalet bara att baseras på rykten och reklamkampanjer. Det kan gagna skolor som satsar stort på PR, men inte eleverna.

Tyvärr går det just nu inte att ägna sig åt det behövliga kritiska tänkandet inför skolvalet. Juristerna på Statistiska centralbyrån, SCB, har tänkt om och lämnar inte längre ut resultaten för friskolor som är ensamma i sin kommun. Man hävdar att det är affärshemligheter.

Det är svårt att hålla rättvisande nationella prov utan adresser till alla skolor.

Kammarrätten i Göteborg gjorde samma bedömning i vintras. Alltså råder tvärstopp. Dessutom är adressregistret till alla Sveriges skolor sekretessbelagt vilket gör det svårt att hålla rättvisande nationella prov.

Detta hade inte kunnat hända om riksdagen följt Friskolekommitténs förslag 2013 om att också de privata skolorna ska omfattas av offentlighetsprincipen. Bara V och SD var då emot.

Men Centerpartiet svängde, och även Moderaterna och Kristdemokraterna meddelade tvivel. När förslag ändå lades sa Lagrådet att det knappast är förenligt med regelverket för börsnoterade företag.

För närvarande bedriver fyra börsnoterade bolag friskolor. Statliga andra och tredje AP-fonderna är stora ägare i ett av dem, Academedia.

Centerpartiet bedyrar nu i debattartiklar att det inte är börsskolorna de ömmar för i sitt motstånd mot offentlighet, utan speciellt de ideellt drivna och föräldrakooperativen. De skulle inte orka med administrationen. 

Tidigare har Annie Lööf kallat det en ”attack mot den fria företagsamheten”.

Snicksnack, Lööf. Friskolorna mister bara en konkurrensfördel.

Snicksnack. Det handlar om att friskolorna skulle mista en konkurrensfördel, att de skulle slippa kostnader för arkivering och uppgiftslämning som kommunala skolor har.

Skolor är inte som vilken marknad som helst. De finansieras med skattemedel, skolpengen. Därmed bör man kunna ställa krav på öppenhet som avviker från de gängse för aktiebolag.

Att införa offentlighetsprincipen borde vara första valet för att skapa den nödvändiga öppenheten.

Skolverket och SCB presenterade på fredagen fyra andra förslag för hur skolstatistiken ska bli offentlig igen, två av dem handlar om sekretessundantag.

Politikerna måste bestämma sig utan längre betänketid. Sverige kan inte leva med mörklagda skolresultat och den skeva resursfördelningen mellan skolor som blir följden.

Om inte Centerpartiet vill inse att skolan är till för elever och föräldrar och inte för företagen i första hand - då bör regeringen enas med oppositionspartier om att köra på ändå.

Varde ljus!