Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johanssons dubbelmoral är inte det största problemet

På annandagen syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på shoppingcentret Nova i Lund, rapporterar SVT Nyheter.
Den 20 december manifesterade sjuksköterskor mot julhandeln utanför köpcentret Nova i Lund. Sex dagar senare gick Morgan Johansson dit med sina livvakter för att handla julklappar.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Morgan Johansson menar dock att det gick att hålla säkra avstånd under hans annandagsshopping.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieministern är som folk är mest. Regeringens stora miss är att den inte har tagit höjd för det.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På annandag jul gick justitieminister Morgan Johansson, S, på mellandagsrea på köpcentret Nova i Lund, avslöjar SVT. Enligt egen uppgift för att handla en försenad julklapp till sina föräldrar.

Många har påpekat dubbelmoralen i statsrådets agerande.

Folkhälsomyndigheten har ju rekommenderat människor att undvika köpcentrum. Morgan Johansson har själv bett svenskarna att ”ta ansvar” och göra sin ”plikt”. Och före jul uppmanade statsminister Stefan Löfven handlarna att inte anordna någon mellandagsrea.

Men när Morgan Johansson på Twitter försökte spela ned allvaret i det egna agerandet lät han han plötsligt som ett eko av branschorganisationen Svensk Handel.

”Jag kunde också konstatera att alla regler följdes. Vakter såg till att bara ett begränsat antal kunder släpptes in åt gången, och det gick att hålla säkra avstånd,” skrev han. 

Tydligen var det inte så farligt med mellandagsrea ändå.

Det är också värt att notera hur påfallande mild kritiken har varit från regeringshåll. När Bianca Ingrosso festade i Båstad i somras kallade justitieministern det för ”djupt olämpligt”. Hans eget handlande under julhelgen var dock blott ”oförsiktigt” enligt både honom själv och statsminister Stefan Löfven. Tydligen har regeringen högre förväntningar på influencers än på statsråd.

I det här läget är den stora brådskan nödvändig. Men förfarandet är verkligen inte oproblematiskt.

Justitieministern är som folk är mest – Morgan Johansson var bara en av tusentals svenskar som letade röda prislappar under annandagen. Den stora missen är att regeringen inte har tagit höjd för den typen av mänskligt beteende i sin hantering av pandemin.

Länge berömde sig regeringen för att den svenska strategin var så mycket mer demokratisk och frihetlig än andra länders. I Sverige behövdes det få tvingande restriktioner – det räckte med vanligt folkvett. I slutet av juni lät regeringen den tillfälliga krislagen, som medgav mer omfattande restriktioner, löpa ut utan att planera för några andra verktyg.

Resultatet har blivit att pandemins bördor har fördelats mycket ojämnt i Sverige.

Unga har varit alltför socialt aktiva, vilket tvingat äldre att mer eller mindre helt isolera sig, enligt nationalekonomen John Hassler och hans kolleger.

På samma sätt har regeringen stramat åt de branscher där man redan hade lagstöd – som nöjesparker och idrottsevenemang – men lämnat köpcentrum fria.

Till slut har regeringen insett att det var ett misstag.

I panik försöker regeringen nu driva igenom en lag som skulle ge mycket långtgående befogenheter, bland annat att hålla trilskande medborgare och justitieministrar borta från köpcentrum.

I det här läget är den stora brådskan nödvändig. Men förfarandet är verkligen inte oproblematiskt.

Den snabbt ihoprafsade pandemilagen blir symbolen för det svenska coronamisslyckandet.


Justitieminister Morgan Johansson besökte mellandagsrean – trots regeringens rekommendation om att avstå. Så svarar socialminister Lena Hallengren.