Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordförsöket på bloggaren måste få konsekvenser

Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen om mordförsök på en tjetjensk bloggare i Gävle i slutet av februari. Hot mot oppositionella i svensk exil är en kränkning också av Sverige.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ramzan Kadyrov är ledare för den ryska delrepubliken Tjetjenien. Han var tidigare milisman men är i dag medlem i Putins parti Enade Ryssland.Foto: TASS / YELENA AFONINA/TASS/SIPA USA SIPA USA
Vladimir Putin är Rysslands president.Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Säpo utreder nu överfallet på en tjetjensk bloggare i Gävle. Mycket står på spel när regimkritiker inte kan känna sig säkra ens i Västeuropa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den tjetjenske bloggaren driver en populär Youtubekanal, och är känd för sin kritik mot den ryska delrepubliken Tjetjeniens president, Ramzan Kadyrov. Den 26:e februari vaknade han av att en okänd man slog honom i huvudet med en hammare. Trots sina skador lyckades bloggaren övermanna angriparen. Senare lade han ut en video där angriparen, som ligger i en blodpöl på golvet, erkänner att han kommit från Moskva på uppdrag från någon i Tjetjeniens huvudstad Groznyj: ”De har min mor”, förklarade han. 

Säkerhetspolisen har tagit över utredningen, eftersom den ”rör ett av våra ansvarsområden” (SVT 10/3). Det är klokt – för om spåren leder till Ryssland bör mordförsöket få diplomatiska konsekvenser.

Tjetjenien styrs med järnhand av Ramzan Kadyrov, tidigare separatist som lierat sig med Vladimir Putin. Han återuppbygger Tjetjenien med ryska rubler, men styr delrepubliken som ett medeltida furstendöme. Försvinnanden, tortyr och utomrättsliga avrättningar är vanliga. Homosexuella är särskilt utsatta, regimen uppmanar deras familjer att mörda dem.

Tolv oppositionella exil-tjetjener måltavlor för attentat

Under de senaste åren har tolv regimkritiska exil-tjetjener utsatts för attentat i Europa – varav flera med dödlig utgång. Bevisen pekar i vissa fall mot Ramzan Kadyrovs säkerhetsapparat, och i vissa fall mot ryska säkerhetstjänsten. Det senaste året har attackerna intensifierats.

Den 30 januari mördades den oppositionelle bloggaren Imran Aliev på sitt hotellrum i franska Lille med 135 knivhugg. Enligt franska poliskällor bar dådet ”ett politiskt motiverat mords alla kännetecken”. Mordet är inte uppklarat.

Den 23 augusti förra året cyklade en man upp bakom Zelimkhan Khangoshvili i en park i Berlin, drog en pistol med ljuddämpare och sköt honom med två skott i huvudet. Khangoshvili hade stridit på separatistsidan mot den ryska armén under det andra Tjetjenienkriget, men stödde en annan fraktion än Kadyrovklanen. Vittnen såg hur mördaren kastade pistolen, cykeln och en peruk i floden Spree och polisen kunde gripa en rysk medborgare kort efteråt. 

Spåren ledde till ryska underrättelsetjänsten

Grävande journalister från Bellingcat, Der Spiegel och The Insider har senare visat att mördaren reste under falsk identitet. Genom samtalslistor och GPS-data från hans mobiltelefon har de fått fram att mannen agerade på uppdrag av den ryska säkerhetstjänsten FSB:s centrum för specialoperationer. Innan mordet tillbringade han fyra dagar på säkerhetstjänstens anläggning för skjutvapenträning.

Tyskland utvisade två ryska diplomater i protest, och Ryssland svarade med samma mynt.

Om det visar sig att mordförsöket på bloggaren i Gävle har kopplingar till rysk säkerhetstjänst – eller tjetjensk – måste regeringen svara kraftfullt. Sverige har gett asyl till många människorättsaktivister och oppositionella som hotas av regimerna i sina hemländer. De måste veta att de är säkra på svensk mark.