Det finns de som tigger frivilligt, andra som utnyttjas grovt och en gråzon däremellan. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅNDet finns de som tigger frivilligt, andra som utnyttjas grovt och en gråzon däremellan. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Det finns de som tigger frivilligt, andra som utnyttjas grovt och en gråzon däremellan.  Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
De åtta bulgarerna fick bo i misär i denna gamla industrilokal.De åtta bulgarerna fick bo i misär i denna gamla industrilokal.
De åtta bulgarerna fick bo i misär i denna gamla industrilokal.
Moderaternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé presenterar partiets nya kriminalpolitiska program. Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅNModeraternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé presenterar partiets nya kriminalpolitiska program. Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé presenterar partiets nya kriminalpolitiska program. Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna på rätt väg i tiggerifrågan

Publicerad

Tiggeriet för ingenting gott med sig, i värsta fall innebär det slaveri. Det bör förbjudas.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tre kvinnor och fem män från Bulgarien lurades till Sverige med ljusa löften om jobb. Men väl här blev de inhysta i en usel industribyggnad i Kopparberg och tvingades att tigga. Pengarna de drog in - liksom deras ID-handlingar - togs ifrån dem.

De åttas vittnesmål har nu lett till en rättegång om människohandel i Örebro tingsrätt. Enligt kammaråklagaren är det första gången man har ett mål där de tvångstiggande inte har något handikapp. När två bröder i Göteborg dömdes för människohandel 2015, var offren blinda, rullstolsbundna eller hade andra handikapp. De utnyttjades under oerhört grymma former. 

 Att det förekommer tvång och utnyttjande i tiggeriets värld borde inte överraska någon vid det här laget. Och såväl Claes Ling-Vannerus, den nuvarande tiggerisamordnaren, som hans företrädare, Martin Valfridsson, tycker sig se tecken på att utnyttjandet ökar. 

Tiggeriet på svenska gator och torg måste motas i grind. Frågan är hur. 

Lokalt tiggeriförbud i Vellinge

Vellinge kommun har nyligen beslutat att införa ett lokalt tiggeriförbud. Eftersom lagstiftningen inte är glasklar återstår det att se vad länsstyrelsen säger. 

Samtidigt, på riksnivå, föreslår Moderaterna ett nationellt förbud mot tiggeri som försörjning. En sådan lag kräver en utredning. Men det är uppenbart att M, både lokalt och nationellt, är på rätt väg i tiggerifrågan. 

Regeringen har dock inga planer på att utreda tiggeriförbud, säger statsrådet Åsa Regnér till DN. Hon påtalar att regeringen i stället har gjort det lättare att avhysa illegala bosättningar och att man vill skärpa straffen för människohandel. 

Det är bra, men otillräckliga, åtgärder. Deras effektivitet förutsätter dessutom att det finns en ordningsmakt som har resurser att spana, utreda och avhysa. I Sverige råder akut poliskris. 

Förbud som gör det mindre attraktivt att tigga i Sverige skulle rimligen minska arbetsbördan för polisen.

Regeringen vill inte förbjuda tiggeri

Regnér påtalar också att Sverige försöker förbättra för fattiga på plats i Rumänien. Rent humanitärt är det utmärkt, men självfallet kan inte lilla Sverige lösa andra EU-länders sociala problem. 

Svenska politiker har däremot ansvar för tillståndet i Sverige. En växande majoritet av svenskarna är för ett tiggeriförbud och det är ingenting att fnysa åt. Sverige är ett högskatteland med stor tillit, både mellan människor och mellan medborgare och stat. En känsla av att oordningen ökar, samtidigt som de folkvalda står handfallna, undergräver den svenska modellen.

Tiggeriet för inget gott med sig. Inte ens när det är friviligt lyfter det någon ur fattigdom. I värsta fall innebär det grovt utnyttjande inför våra ögon. Däremellan finns en bred gråzon. 

För hur frivilligt tigger egentligen en höggravid kvinna som lever i en starkt patriarkal klanstruktur?

 

Läs också:

Regeringen bör utreda ett tiggeriförbud 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag