Moderaterna på dansbandsnivå

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I höstas släppte Moderaterna ett nytt idéprogram där de definierade sin ideologi som en vilja att "bygga Sverige vidare på de värderingar som många känner igen som typiskt svenska." Man kunde lätt tro att den plastiga, Schlingmannska hållningslösheten därmed hade nått sin intellektuella botten. Men med sin nya kampanj, "Vi älskar människor", lanserad lagom till alla hjärtans dag, visar Moderaterna att de i alla fall inte saknar visioner i arbetet för att banalisera den politiska debatten. Det är politisk teori på dansbandsnivå.

Kampanjen ska uppmärksamma att "människan är utgångspunkten för de nya Moderaternas politik". Till vem riktar sig ett sådant budskap? Alla de som misstänkt att regeringspartiet främst är till för utomjordingar, varulvar och cyborger?

Nu väntar vi bara på att Moderaterna lagom till valet ska uppdatera sin slogan med en försäkran om att de även älskar små, söta djur och vill ha fred på jorden. Det kunde också vara på sin plats med ett avståndstagande från den människoälskande ideologins extremister -  kannibalerna.

Det är omöjligt att inte skämta om Moderaternas Thomas Di Leva-mässiga ställningstagande, men frågan kan tyvärr inte helt skrattas bort. Kärlekskampanjen är ett resultat av den medvetna ideologilöshet som Per Schlingmann & Co har upphöjt till ideologi. Moderaterna vill stå över de politiska skiljelinjerna och i stället, med ett ständigt vått finger i luften, marknadsföra sig som partipolitikens motsvarighet till fredagsmys. Men politik kan aldrig vara fredagsmys. I politiken finns alltid intressekonflikter och skiljelinjer. Den dominerande konflikten, avspeglad i högervänsterskalan, handlar om jämlikhet kontra frihet och var någonstans man landar handlar inte om kärlek utan om vilka idéer man har om människan och hennes drivkrafter -hur man vill att samhället ska se ut.


Politikens konflikter försvinner inte för att Moderaterna slipar bort sina kanter, säger sig företräda "allmänintresset" och deklarerar sin kärlek till människan. Däremot riskerar det politiska engagemanget att förtvina om PR-spektakel skymmer sikten för den goda striden om idéerna.

Moderaterna må säga sig älska människor, men dess fluffiga fördumningar rymmer ett rikligt mått av förakt. Politiken har ytterst påtagliga konsekvenser för människors liv så väljarna förtjänar att tas på allvar. Till dess att ett stort svenskt politiskt parti uttalar sitt hat mot människan finns det betydligt viktigare politiska frågor för Moderaterna att ta ställning i. En som fortfarande bortom allt fluff är obesvarad handlar om vad partiet har för långsiktigt mål med Sverige.