Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra i Expressens valstuga i Almedalen igår. Foto: Christian Örnberg
Elisabeth Svantesson och Anna Kinberg Batra i Expressens valstuga i Almedalen igår. Foto: Christian Örnberg

Moderaterna måste satsa på välfärden

Publicerad

Krisen inom välfärden gör att Moderaterna måste slakta en helig ko och börja prata om skattehöjningar.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ingen höjdare för en partiledare att tala en lördagskväll i slutet av Almedalsveckan. Men M-ledaren Anna Kinberg Batra vet vilka goda tider som väntar: enligt det rullande schemat blir det hon som valåret 2018 får inleda veckan. Och det är en klar fördel i kampen om uppmärksamhet.

Det är en lågoddsare att säkerhet och välfärd kommer att vara viktiga frågor i nästa valrörelse. I säkerhetsfrågor som brott och straff har Moderaterna traditionellt haft ett högt förtroende. Men när det gäller välfärdsområdet har väljarna ofta varit skeptiska till M. I partiets egen eftervalsanalys lyftes bristen på svar på välfärdsfrågorna rentav fram som en anledning till den kraftiga tillbakagången 2014.

Under ledning av Ulf Kristersson, ekonomisk- politisk talesperson, har partiet börjat utveckla sin politik. I torsdags presenterade han och Anna Kinberg Batra exempelvis ett förslag om att införa ett tak på hur stora ersättningar en familj kan få från det allmänna. Tidigare har Kristersson också öppnat för hårdare krav på kvalificering till välfärdssystemen.

Att utforma bidragssystemen så att de inte hindrar människor från att komma in på arbetsmarknaden är en viktig fråga. Men det kommer inte räcka för Moderaterna med att bara skruva lite på reglerna.

De svenska välfärdssystemen är just nu satta under hård press. Kommunsektorn står inför en utgiftsexplosion de kommande åren. Vård, skola och omsorg behöver byggas ut som en följd av den kraftiga befolkningsökningen. Och budgetarna för försörjningsstöd väntas öka när ansvaret för de nyanlända övergår från staten till kommunerna. Därtill kommer den svåra frågan om var alla nya invånare ska bo. Merparten av Sveriges kommuner har i dag bostadsbrist.

Visst går det att effektivisera och prioritera bättre på många håll, men det går inte att komma ifrån att välfärden behöver mer pengar.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har flaggat för att det i genomsnitt kan krävas en skatte-höjning på närmare två kronor framöver. Samtidigt brottas många små utflyttningskommuner med tunga demografiska problem när den arbetande skattebasen försvinner.

Den rödgröna regeringen har lovat 10 miljarder kronor extra i statsbidrag till kommunerna nästa år. Pengarna fanns visserligen inte avsatta i vårbudgeten, men löftet kommer att hållas i höstens budget.

Ulf Kristersson kritiserade i våras regeringen för att den inte presenterat någon finansiering. Det var en rimlig kritik. Men inte heller han kommer att kunna smita undan ansvaret att hitta en finansiering.

Höjda kommunalskatter på arbete är ytterst skadligt för samhällsekonomin, därför måste staten ta ett större ansvar för välfärdsnotan.

I kampen om väljarna tänker Anna Kinberg Batra nu satsa på ännu ett jobbskatteavdrag. Frågan är vilka skatter Moderaterna är beredda att höja?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag